Rengjøring av glass 101

Tutto sulla pulizia dei bicchieri opachi

Mennesker har laget glass i mer enn 3500 år. De første eksemplene finner vi i Egypt, helt tilbake til år 1350 f.Kr. Flekkete glass var imidlertid ikke noe problem den gangen, siden gjennomsiktige glass senere ble oppfunnet av romerne, som likte å vise frem den flotte vinen sin gjennom rene og skinnende glass. 

Ettersom romerne klarte å holde glassene sine rene og fine, er det ingen grunn til at ikke du også bør få dette til. Det som ville vært fantastisk er om noen kunne sette sammen en idiotsikker guide, slik at du sikrer at glassene dine ser ut som nye hele tiden. Heldigvis er det nettopp det vi har gjort!

BRUK

Vi begynner med bruken av glassene dine. Du trenger ikke altfor mye hjelp her, men det kan være lurt å huske at det er den uregelmessige strukturen i glasset som gjør at glasset er klart. Samtidig fører strukturen også til at glasset er svært utsatt for det som på engelsk kalles “thermal shock” eller termisk sjokk. Dette kan høres ut som tittelen på en actionfilm, men det er faktisk betegnelsen på det som skjer når glasset endrer temperatur for raskt og prøver å utvide seg, hvilket igjen forårsaker at glasset sprekker. Bruk derfor ikke glass til koking eller til oppbevaring av svært varme væsker, med mindre produsenten sier spesifikt at du kan gjøre det. Hvis glasset får sprekker, anbefaler vi at du slutter å bruke det. En ting er at små glassfragmenter kan havne i drikken din. Et annet problem er at det kan danne seg lag med bakterier i disse sprekkene, som kan være svært vanskelig å bli kvitt, selv i en oppvaskmaskin.

VASK

Når du setter glassene dine i oppvaskmaskinen, må du plassere dem i øverste hylle, adskilt fra tallerkener og skåler. For å tilpasse maskinen til høye glass, eller glass som har en stett, må du kanskje senke stativet for å gjøre plass. Det er også viktig å sikre at glassene ikke berører hverandre, da dette kan føre til at de sprekker.

 

For å få best mulig resultat under oppvasken, bruker du Finish Glansemiddel. Dette vil sikre at du ikke får skjolder på glasset, og gjør at du slipper å tørke glassene etter at oppvasken er ferdig.

OPPBEVARING

Det er to måter å lagre glass på. Du kan sette det opp-ned eller riktig vei. Lar du glassene stå opp-ned unngår du at det samler seg støv i bunnen av glassene, men den delen av glasset som du drikker av vil da kunne bli skitnet til av skaphyllen. Vi anbefaler å bruke en tynn, ren klut for å vaske skaphyllen før du plasserer glassene på hyllen. Unngå stabling av glassene hvis du har mulighet til det, siden dette kan lage riper og skape vakuum i glassene, som gjør det vanskelig å trekke dem fra hverandre.

Der har du det, bare noen få enkle ting å huske på for å holde glassene dine i perfekt stand.