Whiskyglass

3

«Uisge beatha» – eller «livets vann» som whisky en gang var kjent som - har vært destillert i tusenvis av år, og er mer populært enn noen gang. Whisky er nært tilknyttet Skottland - som ga sitt navn til skotsk whisky, men også Irland har rettmessig krav på dette brennevinet. Det destilleres og produseres whisky over hele verden, og det finnes en rekke lokale varianter. Det er derfor litt overraskende at det er utviklet få drikkeglass spesielt laget for dette brennevinet. Vi skal nå ta en titt på de mest vanlige glassene som brukes til å drikke whisky.

Shotglass

Shotglassene kjenner du kanskje igjen fra gamle westernfilmer hvor cowboyene heller i seg whisky av typen moonshine eller bourbon før glasset slamres ned igjen i bardisken. Denne typen glass er designet for at man nettopp skal kunne «shotte» drinken, eller «helle det i seg». Glassene er ikke egnet for å fremheve komplekse smaker. De fungerer bra til en real fest, men er kanskje ikke det beste valget for din lagrede single malt.

Old-fashioned glass

Dette glasset omtales ofte som «whiskyglass», og er nok den glasstypen de fleste assosierer med whisky. Glassets form og størrelse gjør at det også er plass til at isbiter får nok av rom til å bevege seg rundt i drinken, slik at man oppnår optimal temperatur. Glassets form og lave profil minker også sjansen for at man søler ut noe – og det er jo alltid en fordel!

Snifter

Denne typen glass har vid form – hvilket gjør at brennevinet får en stor overflate som eksponeres for luft, og dette gjør at brennevinet modnes mens man drikker. I tillegg gjør glassets kurvede sider at aromaene holdes inne når brennevinet fordampes. Når man holder i stetten på glasset, øker varmen fra hendene temperaturen på brennevinet. Denne typen glass er derfor perfekt for de som foretrekker å nyte litt varmere whisky – og som ønsker å fremheve de komplekse smakene.

Glencairn whiskyglass

Dette er en av de få glassene som har blitt designet spesielt for whisky, og er basert på designet til de tradisjonelle nosing copitas-glassene, som er brukt til destillering for smaking og testing av whisky. Designet på glasset er godkjent av whiskyeksperter fra fem av de største whiskyprodusentene i Skottland. Glasset er nokså likt en snifter, men er videre nederst og har ikke stett. Dermed får hånden enda mer kontakt med glasset, og temperaturen kan utvikle seg mens man drikker. I tillegg er glasset mindre i omkrets øverst slik at man får fanget alle aromaene som frigjøres, og man garanteres dermed en kraftigere drikkeopplevelse.

Vaske whiskyglassene

Med et glass whisky følger det også oppvask. Heldigvis kan glassene settes i oppvaskmaskinen, men med gjentatt vasking over tid kan de dessverre bli tåkete og uklare.

Derfor har vi hos Finish utviklet Finish Shine and Protect med en spesiell formel for å beskytte glassene dine fra de prosessene som forårsaker tåkete glass. Dermed kan du nyte livets vann når du føler for det, uten å måtte bekymre deg for effekten det vil ha på whiskyglassene dine.