Matpresentasjon

Slik får du sommermaten til å se imponerende ut

Chicken on a square plate with diagonal lines

En av sommerens store gleder er å kunne servere friske salater og ferske sommergrønnsaker badet i kveldssol. Uansett om du skal invitere til et middagsselskap i spisestuen, i vinterhagen eller kanskje til og med al fresco i hagen, er det flere måter du kan få måltidet til å virkelig skinne.

Her er en enkel guide til hvordan du kan anrette maten effektivt, slik at den ser like fantastisk ut som den smaker.

Server fargerik og sommerlig mat. Anretningen av maten begynner allerede når du velger oppskrift. Velg retter med livlige farger, spennende strukturer og sesongens ingredienser. Sommerrettene bør være fulle av røde, gule og friske grønnsaker.

Ta en titt på vår Handleliste for sommeren for å se en oversikt over hvilke grønnsaker som er friske akkurat nå.

Bruk komplementærfarger. Alle primærfargene: rød, gul og blå fungerer best i kombinasjon med sin sekundærfarge. For eksempel:

• Rød kompletteres med en blanding av blått og gult: grønt.
• Gul kompletteres med en blanding av rødt og blått: lilla.
• Blå kompletteres med en blanding av rødt og gult: oransje.

Rødt og grønt er de enkleste fargekombinasjonene å bruke: Server en salat med tomater, mozzarella og avokado, eller kanskje jordbær og kiwi med en mintgarnityr som en forfriskende dessert. 

Vil du bruke gult og lilla, prøv en rik myk ost med fiken, eller en salat med rødkål og mais. Alternativt er brød- og smørpudding med bringebær- eller solbærmarmelade en deilig måte å bruke denne fargekombinasjonen på.

Velg riktig servise. Altfor detaljerte tallerkener kan ta oppmerksomheten bort fra selve maten, så la maten være stjernen i showet med enkle hvite tallerkener.

Tipp topp Finish:

Kvadratiske eller rektangulære tallerkener kan gi til en moderne følelse, mens glassboller gjør at gjestene virkelig kan nyte fargene på rettene dine.

Husk; tallerkenen er lerretet ditt. Unngå at mat henger langs kanten av tallerkenen, men pass også på at det at det ikke blir for mye tomrom.

La ingrediensene overlappe hverandre. Du kan bryte opp sterke, geometriske mønstre ved å legge ingredienser oppå hverandre – f.eks. ved å arrangere tomatskiver i en pent buet form.

Få litt høyde på tallerkenen. Flere høydenivåer på tallerkenen gir en spennende visuell komposisjon, og du kan gjøre det enkelt ved å legge ingredienser ovenpå hverandre eller ved å bruke dekorative garnityrer. Legg til en tredje dimensjon for å gjøre maten interessant.

Legg ingrediensene i ulike antall. Legger du du ingrediensene i grupper på tre eller fem er det mye mer tiltalende for øyet enn i par eller fire. Dette er et av de enkleste, men mest effektive triksene når man anretter mat.

Bruk kontrasterende rader med diagonale linjer. Parallelle linjer vil alltid tiltrekke seg øyets oppmerksomhet og skape et samlingspunkt, og denne teknikken fungerer spesielt godt på kvadratiske tallerkener. Takkete linjer er en enkel måte å skape en linjeeffekt på, og kontrasterende rader brukes ofte ved anretning av sushi og kanapeer.

Pynt alt. Det kan være så enkelt som litt grovhakket persille på en lapskaus, noen finhakkede urter på en salat, eller litt skavet sjokolade eller bær på en dessert. Med en minimal innsats kan du oppnå maksimal effekt.

Prøv med mønstre. Dette gjøres ofte med pureer, flytende gelé og aioli til velsmakende retter, samt sjokoladesaus og coulis til desserter. Å lage et mønster eller dryppe dette på, er en utmerket måte å gi rettene dine det lille ekstra. Dette kan være så enkelt som et lite sikksakkmønster eller en virvel - bare husk at tykkere sauser fungerer best, fordi de beholder formen sin på tallerkenen.