Kostkrav

Glass vase with oranges, limes and lemons

Veganere 

Ikke ulikt vegetarianere, styrer veganere unna alt kjøtt og fisk. Men de må også unngå andre matvarer som inneholder animalske produkter, som kan være vanskeligere å få øye på. Dette gjelder blant annet:
 Meieriprodukter inkludert melk, ost, smør og yoghurt.
 Brødprodukter er uegnet.
 Egg
 Honning
 Marshmallows og vingummi, da disse ofte er laget ved hjelp av gelatin, som er uegnet for veganere.
 Ølvarianter.

Skalldyrallergi 
Personer som lider av skalldyrallergi kan være utsatt for svært alvorlige reaksjoner, derfor er det best å være føre var når man lager mat til gjester som har skalldyrallergi. Noen vanlige typer skalldyr man bør unngå:
• Reker/scampi
• Krabbe
• Hummer
• Muslinger 
• Blåskjell
• Østers
• Kamskjell

Gluten- og hveteintoleranse
Hveteintoleranse fører til oppblåsthet og generelt ubehag i magen hos enkelte, og hvete kan finnes i en rekke helt vanlige matvarer. Her er de vanligste syndebukkene du bør fjerne fra menyen:
• Brød og bakervarer – inkludert pizza, krutonger, brødpinner, pitabrød og alt som vanligvis tilberedes med brødsmuler, f.eks. fiskekaker og hamburgere.
• Pasta og mel
• Sjokolade
• Ferdigsauser, marinader og dressinger
• Puddinger og bakervarer – inkludert kaker, kjeks og pannekaker.
• Frokostblandinger – med unntak av ris- og maisbaserte produkter og havregrøt.

Laktoseintoleranse
Folk som lider av laktoseintoleranse må holde seg unna alt som inneholder kumelk og i noen tilfeller både kumelk og sauemelk. Noen vanlige matvarer som inneholder laktose:
 Ferske meieriprodukter som smør, iskrem, yoghurt, fløte og ost.
 Kjeks, kaker og sjokolade
 Brød og bakevarer

Probiotiske yoghurt- og kumelkalternativer (f.eks. soya eller mandelmelk) kan fungere godt som erstatning, hvis du lager mat til en laktoseintolerant gjest.