Slik blir kvelden en suksess

Checklist Mini

Uansett om du har en intim sammenkomst med dine nærmeste venner eller et stort familieselskap, ligger nøkkelen til et vellykket middagsselskap i planleggingen. Hvis du er godt forberedt og organisert før arrangementet, kan matlagingen bli en mye mindre stressende opplevelse – og du kan slappe av og nyte kvelden. Her er en enkel sjekkliste for planleggingen som sørger for at din neste fest blir problemfri.

Har noen av gjestene spesielle matbehov? 
Undersøk om gjestene har spesielle matbehov eller preferanser før du begynner å planlegge menyen. På den måten kan du unngå panikken når du må trylle frem en vegetarrett (eller noe som passer for noen med allergi) i siste minutt.

Ta en titt på vår hurtigveiledning om de mest vanlige spesielle matbehovene som hjelper deg med å planlegge menyen. 

Velg et tema. Prøv å finne et felles tema eller en stil for å samle det hele når du planlegger menyen. Serverer du flere sammensatte retter fra ulike deler av verden, vil du sannsynligvis forvirre smaksløkene til gjestene dine.

Ikke gjør ting unødig vanskelig. Det er jo tross alt ingen vits i å tilberede tre retter med varm mat hvis du nesten ikke rekker å tilbringe kvelden sammen med gjestene. Hvis du tilbereder tre retter, bruk mesteparten av energien på hovedretten og velg enkle oppskrifter til forrett og dessert – en flott presentasjon kan gjøre selv de enkleste retter imponerende, og gjester vil både sette pris på å få mulighet til å prate med deg og smake din fantastiske mat.

Gjør forberedelser. Gjør livet enklere ved å forberede et par ting på forhånd. Sauser og kalde desserter kan lages en dag i forveien, og grønnsaker kan skrelles, hakkes og lagret over natten i en beholder sammen med fuktig kjøkkenpapir. Ingredienser som har en tendens til å bli misfarget (som aubergine eller avokado) kan stenkes med sitronsaft eller lagres i kaldt vann for å holde seg friske.

Lag en timeplan over hva som må gjøres og når, og forsøk å holde deg til den. Du trenger ikke å gjøre alt med militær presisjon, men det kan være veldig lurt å lage en grunnleggende plan – da unngår du å bli stresset og glemmer ikke de små detaljene. 

Prøv ut maten på familien: jo bedre du kjenner prosessene, jo mer sikker vil du være på selve dagen. Dette er spesielt nyttig til kompliserte retter som du prøver ut for første gang - det er bedre å la familien være forsøkskaniner enn middagsgjestene!

Bestill ingrediensene på forhånd for å være sikker, spesielt hvis du kjøper fra lokale leverandører. Du vil helst slippe å gå til slakterbutikken samme dag og finne ut at han er utsolgt for lammeribbe. 

Kontroller serviset. Kontroller at du har nok bestikk og servise til å dekke på til alle gjestene på forhånd, og sørg for at alt er skinnende rent før du begynner å dekke bordet.

Tipp topp Finish:

Innstill oppvaskmaskinen slik at den er ferdig rett før gjestene ankommer. Ikke bare vil dette sikre at tallerkenene er skinnende rene, det vil også sørge for at de er varme før du begynner å servere maten, og du får maksimal arbeidsplass i kjøkkenet.