Fortsätt till huvudinnehåll
Temperaturguide för diskmaskin

Veiledning for oppvaskmaskintemperatur

Les alt du trenger å vite om oppvaskmaskinvann med Finish’ veiledning for oppvaskmaskintemperatur. 

Du ønsker selvsagt at oppvaskmaskinen skal fungere så godt som mulig – fra å levere skinnende, blanke glass til effektiv fjerning av smuss og avleiringer fra oppvasken. Selv om vi stoler på at oppvaskmaskinene våre gjør alt dette og mer til, så er det mange av oss som ikke er klar over hvordan oppvasktemperaturen påvirker ytelsen. Her er alt du trenger å vite, fra hvordan systemet fungerer til optimal vasketemperatur, samt hva du skal gjøre hvis temperaturen ikke er høy nok. 

 

Hva er den beste temperaturen for oppvaskmaskiner?

Oppvaskmaskinens temperatur fastsettes for å sikre at den er så effektiv som mulig. En gjennomsnittlig oppvaskmaskin kjører hovedsyklusen ved ca. 51–60 °C. Dette skyldes at vannet i oppvaskmaskinen må være varmt nok til at oppvaskmiddelet løses opp og aktiveres, samtidig som matrester og fett fjernes. I skyllefasen varmes vannet opp til en høyere temperatur, omtrent 80 °C, for å sikre at oppvasken blir helt ren.  

 

Oppvaskmaskinens temperatur og matvaresikkerhet

Alle temperaturer over 60 °C er for varme for hendene dine. Du kan dermed ikke vaske for hånd ved høyere temperaturer uten å brenne hendene. Oppvaskmaskiner har imidlertid ikke en slik begrensing. Høyere temperatur på vannet kan bidra til en enda renere oppvask. Oppvaskmaskinen kan dermed sørge for en grundigere rengjøring av oppvasken.  

 

Slik ser du om oppvaskmaskinens vanntemperatur ikke er høy nok

Du kan se at oppvaskmaskinens vanntemperatur ikke er varm nok hvis oppvasktabletten ikke er helt oppløst ved syklusens slutt. Hvis du mistenker at vanntemperaturen er lavere enn 50 °C, bør du se i bruksanvisningen til varmtvannsberederen eller kontakte en servicetekniker for å justere innstillingene. 

 

Kan for høy vanntemperatur skade oppvaskmaskinen?

Oppvaskmaskinens vanntemperatur må være varm nok for å gi skinnende rene glass og en grundig rengjøring. Samtidig kan høye temperaturer kombinert med dårlig vedlikehold være skadelig for selve oppvaskmaskinen. Her er noen av problemene som kan oppstå, og hvordan de best kan løses: 

Varmt vann og kalkavleiringer

Høye temperaturer løser opp vannets naturlige innhold av kalsium og magnesium, noe som kan føre til kalkdannelse på innsiden av oppvaskmaskinen. Over tid kan dette bli et problem, ettersom det kan redusere oppvaskmaskinens effektivitet. For å løse dette problemet kan du bruke et produkt som Finish maskinrens hver tredje måned. Maskinrensen fjerner kalk, fett og matrester. Dette sørger for at oppvaskmaskinen ser skinnende ut, lukter friskt og ikke minst holder oppvasken din så ren som mulig. 

 

Varmt vann og grumsete glass

Høye temperaturer kan gjøre glass uklare over tid, fordi varmt vann rører om molekylene i glasset. Glassene kan ha endret egenskaper, selv om dette ikke kan synes for det blotte øyet. Det er derfor alltid lurt å bruke vaskemiddelet på riktig måte, fordi kjemikaliene i vaskemidlene kan motvirke grumsete glass.  

 

Neste gang du er usikker på om oppvaskmaskinen din holder en gunstig temperatur, så kan du bruke våre tips og triks. Ta alltid nødvendige forholdsregler for å beskytte maskinen og glassene mot påvirkning fra varmt vann.