Fortsätt till huvudinnehåll

VEDLIKEHOLD OG STELL AV OPPVASKMASKIN

Hold oppvaskmaskinen i god stand hver dag.

Det er viktig å holde oppvaskmaskinen i god stand. Eventuelle problemer ved maskinen kan ha direkte innvirkning på hvordan oppvasken kommer ut etter endt vaskesyklus. Enkelte problemer ved oppvaskmaskinen kan til og med skade serviset ditt – spesielt ømfintlige glass og sølvbestikk. Ved å vedlikeholde oppvaskmaskinen reduserer du også sjansen for at du må utføre større reparasjoner eller utskiftninger. Nedenfor finner du essensiell informasjon om hvordan du vedlikeholder oppvaskmaskinen.

Rengjøring og vedlikehold av oppvaskmaskinen

Selv om oppvaskmaskinens oppgave er å rengjøre oppvasken, så kan rengjøringsprosessen føre til at selve maskinen blir skitten. Mat, fett og smuss kan sette seg fast i de ulike delene, kalk kan bygge seg opp, og regelmessig bruk kan føre til slitasje på maskinen. Ved regelmessig vedlikehold av maskinen kan du spare deg for store reparasjoner. Du bør legge vedlikehold av oppvaskmaskinen til en regelmessig rutine. Vi i Finish hjelper deg med å få en grunnleggende oversikt over alle de viktigste punktene i forbindelse med vedlikeholdet av maskinen din.

Rengjøring av oppvaskmaskinen innvendig

Det er flere deler på innsiden av en oppvaskmaskin som trenger regelmessig vedlikehold. Samtlige deler av oppvaskmaskinen kan rengjøres på én gang hvis du har en maskinrens av god kvalitet. Du må rengjøre maskinen regelmessig for å unngå problemer i fremtiden. Vi har beskrevet hvordan du gjør dette i vår trinnvise guide til innvendig rengjøring av oppvaskmaskinen(hvor vi også har sneket inn noen tips til hvordan du holder oppvaskmaskinen skinnende ren på utsiden).

Kontroll og rengjøring av filteret

Det er alltid en god idé å rengjøre oppvaskmaskinen med jevne mellomrom. Det kan også oppstå spesifikke problemer som gjør at du må se nærmere på spesifikke deler av oppvaskmaskinen.

Hvis maskinen ikke rengjør eller tømmes ordentlig, kan det være oppvaskmaskinens filter som er årsaken. Filteret beskytter avløpspumpen mot å bli tilstoppet av matrester og bidrar til å forhindre at matrester havner på oppvasken igjen. Hvis filteret er blokkert, må du rengjøre filteret grundig under rennende vann. Hvis du bor i et område med hardt vann, kan du bruke Finish maskinrenseller Finish In Wash maskinrensfor å fjerne gjenstridig kalk.

Når du inspiserer oppvaskmaskinen kan det selvfølgelig hende at du finner ut at filteret i stedet er skadet eller ødelagt. Heldigvis er det som regel bare å bytte den ut med en ny del.

Fjerne blokkeringer og rense avløpet

Hvis du har fikset filteret og fortsatt har problemer, kan det hende du må dykke dypere ned i oppvaskmaskinen (i overført betydning, selvfølgelig!). Bak oppvaskmaskinens filter ligger avløpet som står i fare for å bli tilstoppet av matrester, fett og smuss eller bli skadet over tid. For å unngå at oppvaskmaskinen blir tett, bør du regelmessig bruke Finish maskinrens. Maskinrensen bør brukes i en tom maskin, på den varmeste syklusen.

Har du fortsatt problemer? Det kan hende du må fjerne blokkeringen av avløpet manuelt. Slå av strømmen, fjern så mye vann som mulig fra oppvaskmaskinen og finn frem avløpsslangen. Du må koble den fra og rense den ved hjelp av en rørrenser. Det er viktig at du bruker en rørrenser som er beregnet for å fjerne blokkeringer i avløp. Deretter er det bare å reversere de nevnte trinnene for å koble avløpet tilbake til maskinen. Vi anbefaler at du leser oppvaskmaskinens bruksanvisning for å få flere tips til hvordan du fjerner slike blokkeringer manuelt.

Slik rengjør du sprayarmene i oppvaskmaskinen

Hvis du ikke rengjør oppvaskmaskinen regelmessig, kan du oppleve at det samler seg matrester og kalk på maskinens sprøytearmer. Les hvordan du rengjør sprayarmene til oppvaskmaskinen slik at du kan fikse problemet så effektivt som mulig. Dette bør du gjøre hvis oppvaskmaskinens sprayarm blir tett:

  1. Tøm oppvaskmaskinen og fjern det nederste stativet.
  2. Fjern sprøytearmene på midten og toppen av maskinen. Det kan være nødvendig å bruke en snelle eller annet egnet verktøy.
  3. Sjekk alle hullene i sprayarmene for matrester. Hvordan får du maten ut av oppvaskmaskinens armer? Bruk en tannpirker, ståltråd eller piperenser til å skrubbe det forsiktig bort.
  4. Sett sprøytearmene tilbake i maskinen og kjør en syklus uten oppvask for å skylle og tørke delene. Ikke glem å bruke Finish maskinrensfor en grundig rengjøring.

Vi anbefaler at du leser oppvaskmaskinens bruksanvisning for å få flere tips til hvordan du rengjør oppvaskmaskinens sprayarmer manuelt.

Slik fikser du en oppvaskmaskin som lekker

Har du problemer med at oppvaskmaskinen lekker? Flere av de vanligste årsakene til lekkasje er knyttet til maskinens innvendige deler.

Oppvaskmaskinen kan for eksempel renne over hvis vanninntaksventilen er ødelagt. Denne ventilen er ansvarlig for at det kommer vann inn i oppvaskmaskinen fra hovedvannledningen. Hvis ventilen blir ødelagt, kan den slippe inn vann på måfå – både under syklus og når oppvaskmaskinen ikke er på. Du kan vanligvis oppdage en lekkasje i vanninntaksventilen ved å fjerne bunnplaten foran på oppvaskmaskinen og sjekke om det drypper sakte fra toppen av ventilen.

Andre årsaker til at oppvaskmaskinen lekker vann kan være defekte pumper, ødelagte slangeklemmer og en defekt flottør eller flottørbryter. Heldigvis kan alle disse delene skiftes ut, så lenge du vet hvordan du finner dem:

  1. Oppvaskmaskinens pumper er plassert i bunnen av oppvaskmaskinen. Den har vanligvis to separate rom – ett for vasking og ett for tapping av vann. Hvis den har synlige tegn på skade, må den skiftes ut.
  2. Slangeklemmer brukes til å feste avløpsslangen og sirkulasjonsslangen til oppvaskmaskinen. Du må fjerne sparkeplaten på utsiden av oppvaskmaskinen (helt nederst) for å få tilgang på den. Kontroller at klemmene sitter godt fast, og stram dem til med en skrutrekker hvis de ikke gjør det. Hvis de ser ødelagte ut, må de skiftes. Du kan gjøre det selv, men det kan være tryggere å få en ekspert til å gjøre jobben.
  3. Flottøren og flottørbryteren arbeider sammen for å forhindre at oppvaskmaskinen overfylles. Flottøren er plassert i bunnen av oppvaskmaskinen (inne i karet), og flottørbryteren er plassert rett under den. Hvis vannstanden i oppvaskmaskinen er for høy, kan det være nødvendig å bytte ut flottøren og flottørbryteren. Hvordan sjekker du det? Slå på en syklus og lytt etter når karet fylles. Så snart du hører at vannet har stoppet, åpner du døren til oppvaskmaskinen og sjekker hvor mye vann som er i den. Hvis flottøren står under vann eller er løftet helt opp, er vannstanden for høy, og det kan være på tide å skifte den ut!

Vi anbefaler at du leser oppvaskmaskinens bruksanvisning for å få flere tips til hvordan du kan reparere en oppvaskmaskin som lekker.

Skadede dørpakninger kan også føre til lekkasje

Det er logisk at en skadet dørtetning kan føre til at vann lekker ut. Ødelagte dørpakninger kan også være årsaken hvis oppvaskmaskinen lekker under tørkesyklusen fordi fuktighet slipper ut gjennom åpningene.

Sjekk rundt døren og inspiser tetningen for tegn på slitasje eller skader. De øvre tetningene er enklere å bytte ut enn de nedre dørpakningene (ved sistnevnte må du fjerne selve døren!). Noen ganger kan dørpakningene rett og slett komme ut av stilling – men det er bare å skyve dem på plass igjen – så er problemet løst!

Hva om det lekker ut såpe fra oppvaskmaskinen?

Hvis det lekker ut såpe eller skum fra oppvaskmaskinen så er det mest sannsynlig fordi du bruker for mye eller feil type oppvaskmiddel. Et vaskemiddel av god kvalitet, som Finish Ultimate, kan være svært nyttig hvis du støter på dette problemet igjen og igjen. Husk at du aldri må bruke vanlig oppvasksåpe i oppvaskmaskinen – du må holde deg til oppvaskmiddel, ellers risikerer du å skade maskinen!

Som vi har vært inne på kan det være flere årsaker til at oppvaskmaskinen ikke fungerer optimalt. Å lære mer om vedlikehold av oppvaskmaskiner kan være svært nyttig for å løse problemet raskt, før det eskalerer til en omfattende reparasjonsjobb. Med disse tipsene i bakhånd vil du kunne nyte skinnende oppvask i mange år fremover.