Fortsätt till huvudinnehåll
Diskmaskinens programinställningar

Oppvaskmaskinprogrammer og- sykluser

Har du noen gang lurt på hva alle knappene på oppvaskmaskinen din egentlig gjør? Oppdag hvilke oppvaskmaskininnstillinger og -sykluser du bør bruke til hver enkelt vask, takket være Finish. 

Oppvaskmaskinen din har sannsynligvis en rekke innstillinger for alt fra tørking og desinfisering til stillegående modus (noen av dem vet du kanskje ikke om engang!). Selv om vi har en tendens til å gjøre det til en vane å bruke de samme innstillingene, så er det viktig å vite hva maskinen din er i stand til. På denne måten sikrer at du får mest mulig ut av oppvaskmaskinen.   

Les videre for å få mer informasjon om noen av standardinnstillingene og -syklusene du kan finne i en moderne oppvaskmaskin. 

Miljøinnstilling for oppvaskmaskin

«Eco-mode» eller energisparemodus på oppvaskmaskinen bidrar til å senke vaske- og skylletemperaturen i løpet av en syklus, noe som igjen reduserer energiforbruket som ellers ville gått med til å varme opp vannet.  

Men går øko-innstillingen på bekostning av kvaliteten på oppmaskingen? Noen mener at du ikke kan forvente et kvalitetsresultat på grunn av den lavere vanntemperaturen, men hvis oppvasken er liten og ikke veldig skitten, bør øko-innstillingen fungere like bra som alle andre innstillinger. I tillegg kan du spare penger (og hjelpe miljøet!) i samme slengen. Vær oppmerksom på at øko-sykluser vanligvis tar lengre tid enn vanlige sykluser.  

 

Tørkeinnstilling for oppvaskmaskin

Det finnes ikke noe verre enn å åpne maskinen etter en oppvasksyklus og se at oppvasken fortsatt er dryppende våt. Heldigvis er det vanlig at moderne oppvaskmaskiner har flere tørkeinnstillinger.  

Lufttørke

Lufttørkeinnstillingen, som hovedsakelig finnes i nyere modeller, gjør at døren til oppvaskmaskinen åpnes automatisk etter en syklus, slik at dampen slipper ut.  

 

Oppvarmet skylling

Innstillingen for oppvarmet skylling er vanlig i moderne oppvaskmaskiner. Denne innstillingen øker vanntemperaturen mot slutten av syklusen. Når syklusen er ferdig, tiltrekker maskinens innside til seg varmen og trekker fuktigheten bort fra oppvasken.  

 

Viftetørk

For å spare så mye energi som mulig (og samtidig redusere den månedlige strømregningen!) så bør du velge å skru på viftetørkeinnstillingen på maskinen. Viftetørking gjør at oppvasken tørker ved hjelp av sirkulerende luft i romtemperatur i stedet for å bruke det interne, energislukende varmeapparatet.  

 

Varmetørk

Oppvaskmaskinens varmetørkeinnstilling aktiverer en intern avtrekksvifte som tørker oppvasken ved hjelp av oppvarmet luft. Varmetørkeinnstillingen er lur å bruke når du skal være ute av huset en god stund etter at oppvaskmaskinen er ferdig. Alternativt kan du som nevnt bruke innstillingene for lufttørking eller viftetørking, eventuelt kan du bare åpne døren og la oppvasken tørke naturlig.  

 

Sykluser for oppvaskmaskin

Du tror kanskje at en «normal» oppvasksyklus er det beste alternativet for den daglige oppvasken, men det er lurt å veksle mellom andre sykluser for å få en optimal rengjøring.  

De fleste ordinære oppvaskmaskiner har tre standardsykluser: lett, normal og tung (den siste er primært for større gryter og panner). Disse tre innstillingene egner seg godt til vanlig oppvask og hverdagslig «smuss». Det kan likevel anbefales å sjekke om maskinen din har noen av de følgende innstillingene:  

Auto

I likhet med øko-innstillingen bruker den automatiske syklusen en sensor for å registrere hvor mye «smuss» det er på oppvasken. Oppvaskmaskinen justerer deretter vanntemperaturen og syklusens varighet etter hvor skitten oppvasken er.  

 

Ekspress

Ekspress- eller hurtigsyklusen kan få oppvasken til å skinne på bare 20 minutter. Vær oppmerksom på at denne innstillingen kun anbefales for lett tilsmusset oppvask som bare trenger en rask rengjøring. 

 

Stille

«Stille modus» eller «stille syklus» er en vanlig for oppvaskmaskiner i premium-segmentet. Produsentene hevder at denne innstilingen kan redusere støyen mens maskinen går. «Stille modus» er derfor perfekt for hjem med åpen planløsning (eller sovende babyer!).  

 

Porselen/krystall/glass

Denne syklusen beskytter mer ømfintlige gjenstander (som glass, porselen og krystall) ved å bruke en lavere temperatur. Du bør likevel unngå å sette spesielle eller ømfintlige gjenstander i oppvaskmaskinen om mulig.  

 

Kun skylling

Denne syklusen kan høres unødvendig ut, fordi man ikke skal forskylle oppvasken før den inngår i maskinsyklusen. Skylling-innstillingen har imidlertid en viktig funksjon, nemlig å hindre en illeluktende oppvaskmaskin. Skyllingssyklusen bruker ikke noe oppvaskmiddel, og innstilligen har lavt vann- og strømforbruk. Formålet med denne innstillingen er å fukte oppvasken mens den står i maskinen og venter på en ny vaskesyklus. Det betyr at du kan vente med å kjøre oppvaskmaskinen før den er full, uten at oppvasken står og råtner i maskinen.  

 

Forsinket start

Hvis du ønsker å starte oppvaskmaskinen uten å være til stede så er «forsinket start» innstillingen for deg. Denne innstillingen lar deg stille inn en timer som aktiverer en forhåndsvalgt syklus. «Forsinket start»-innstillingen kan også brukes til å starte oppvaskmaskinen om natten, noe som kan redusere strømforbruket ditt.