Glasert keramikk

1

Glasuren er ofte det som skal til for å forandre en fin keramikkform til en vakker gjenstand. Det finnes en mengde ulike glasurer med vidt forskjellige egenskaper. De første keramiske formene som ble brukt til mat og drikke er antatt å ha sin opprinnelse fra år 10 000 f.Kr, og glaseringen ble oppdaget rundt to tusen år senere. Videre skal vi ta en titt på noen av de ulike glasurene og den beste måten å ta vare på dine glaserte keramiske gjenstander.

Saltglasur

Saltglasert keramikk har en glassaktig glans, men beholder sitt karakteristiske keramiske utseende. Saltglasur applikeres ved å kaste saltet inn i ovnen under brenningen når ovnen har nådd riktig temperatur. Den tidligst kjente produksjonen av saltglasert keramikk fant sted i Tyskland på slutten av 1300-tallet. Denne prosessen skaper mye luftforurensning og ble senere forbudt fra produksjon i stor skala.

Askeglasur

Askeglasur er en glaseringsform som ble tatt i bruk fra rundt år 1000 f.Kr i Kina, og som fortsatt brukes i dag. Pottemakerne erfarte at asken fra ovnen som havnet på pottene under brenningsprosessen etterlot en grønnfarget glasur, så de begynte å smøre inn pottene med aske før de ble satt inn med glasur. Jo mer aske som brukes i glasuren, desto større variasjon blir det i fargen.

Majolica

Det finnes to forskjellige typer majolica-keramikk. Den ene er en tinnoksyd-glasert type, som har et sølvhvitt skinnende og ugjennomsiktig utseende som oppsto i det niende århundre, og var den første til å bli kalt majolica. Den andre typen kom mye seinere og er en britisk, bly-glasert type som først ble produsert under navnet «Palissy Ware» på midten av det 19. århundre. Dette er en helt annen stil, laget på en helt annen måte. Men siden mange begynte å referere til denne som majolica, ble navnet værende.

Ta vare på steingodset

Dersom steingodset er av nyere tid, er det høyst sannsynlig egnet for oppvaskmaskinen. Du bør dog være forsiktig og først se etter eventuelle sprekker i glasuren også kjent som "krakelering”, før du setter i gang oppvaskmaskinen. Disse sprekkene gjør at vann kan nå inn til den porøse keramikken, så man bør være ekstra forsiktig med et servise som viser tegn til dette. Hvis keramikkserviset er egnet for vask i maskin, så sørg for at du bruker Finish Quantum Max Shine and Protect for å skylle bort fett og smuss som har samlet seg opp.