Fortsätt till huvudinnehåll
Så här maskindiskar du bestick

Slik rengjør du bestikk i oppvaskmaskinen

Fra hvorvidt du kan sette sølvbestikk i oppvaskmaskinen, til hvordan du fyller bestikkurven i oppvaskmaskinen på riktig måte, så deler vi våre beste tips for å sikre at bestikk og kjøkkenutstyr blir skinnende rent etter hver vask.

Det er viktig å vite hvordan du fyller oppvaskmaskinens bestikkurv på riktig måte for å oppnå best mulig resultat, slik at du kan ta være på det dyrebare sølvtøyet og sørge for at knivene ikke blir sløve.

Hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen?

Spørsmålet om hvorvidt kniver, gafler og skjeer skal plasseres opp eller ned er en vanlig diskusjon når man skal finne ut hvordan man fyller oppvaskmaskinen. Når sant skal sies, finnes det flere måter å gjøre dette på avhengig av hvor full oppvaskmaskinen er.   

Hvis du har plass, kan du sette skjehåndtakene opp når du fyller oppvaskmaskinens bestikkurv, men hvis kurven er full, er det best å sette skjehåndtakene ned for å spare plass. Store redskaper, som serveringsbestikk, kan legges på øverste hylle, mens gafler og kniver er tryggere å plassere i kurven med spissen ned (av åpenbare grunner!). 

Uansett om du er «Team Up» eller «Team Down» er det alltid best å konsultere oppvaskmaskinens bruksanvisning først for å være sikker.   

 

Kan du legge kniver i oppvaskmaskinen?

Når det gjelder å legge kniver i oppvaskmaskinen, avhenger det av hva slags kniv det er snakk om. Du kan legge dem inn - spesielt når det gjelder bestikk og lignende - men det kan være lurt å vaske de dyrere knivene for hånd. De knivtypene som bør vaskes for hånd inkluderer utskjæringskniver, de beste biffknivene, keramiske kniver og alle kniver som du ønsker å holde spesielt skarpe. Skarpe kniver i oppvaskmaskinen kan nemlig bli sløve over tid, så hvis du vasker de verdifulle knivene for hånd (for eksempel de du bruker til å skjære, skrelle og hakke med!), holder de seg skarpe lenger.   

 

Blir alle kniver sløve i oppvaskmaskinen?

Oppvaskmaskiner har en tendens til å gjøre kniver sløvere over tid, men dette bør ikke være noe stort problem når det gjelder bestikk som du bruker til hverdags. I tillegg har vi ikke alltid tid til å vaske alle knivene våre for hånd. Men hvis du velger å vaske kniver i oppvaskmaskinen så bør du huske på disse tingene: 

  • Hold alltid skarpe kniver adskilt i bestikkurvene: De beste knivene bør alltid holdes adskilt slik at de ikke kommer i kontakt med hverandre under vask og blir sløve.  
  • Kjøp et knivstativ til oppvaskmaskinen: På denne måten sikrer du at knivene rengjøres effektivt og unngår problemene som stabling i en enkeltkurv kan medføre. 
  • Plasser alltid knivene opp ned: Du bør alltid legge knivene med den sløve siden opp for å unngå ulykker.  
  • Velg de riktige oppvasktablettene: Dette vil bidra til å fremme oppvaskmaskinens rengjøringskraft, og det opprettholder også kvaliteten på de skarpe knivene. Vi anbefaler å bruke et Finish oppvaskmiddel.  
Video tutorial: How to load your dishwasher

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen. 

Oppvasktabletter inneholder overflateaktive stoffer som påvirker væsken de tilsettes, slik at den blir mer effektiv til å løfte opp og vaske bort smuss. De inneholder også enzymer (for å bryte ned stivelsesholdige matvarer og proteiner), byggemidler (for å takle hardt vann) og trygge blekemidler.  

Når du har lagt oppvasktabletten i dispenseren, vil maskinen frigjøre innholdet på det optimale tidspunktet slik at tabletten går i oppløsning i vannet, frigjør alle ingrediensene og gjør oppvasken ren! 

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter.

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

  • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
  • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

  • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
  • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat.

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter. 

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig. 

 

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene.

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene. 

 

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger. 

 

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C.

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene).

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten. 

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen.

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen.