Fortsätt till huvudinnehåll
Kan jag maskindiska träredskap

Kan gjenstander av tre vaskes i oppvaskmaskinen?

Før du setter skjærebrett og kjøkkenutstyr av tre inn i oppvaskmaskinen, bør du sjekke hvordan du helst bør vaske opp disse ømtålige gjenstandene med hjelp fra oss i Finish.  

Kan jeg vaske gjenstander av tre i oppvaskmaskinen?

Det er ingen tvil om at det er luksus å ha oppvaskmaskin i hjemmet. På magisk vis kan hele familien tallerkener, bestikk og glass vaskes samtidig – mens du sover! Dagens oppvaskmaskiner er designet for å imponere, men husk at det ikke er alle kjøkkenredskapene dine som tåler varmen (bokstavelig talt). Noen materialer, spesielt tre, bør behandles med forsiktighet når det gjelder oppvask.  

Kan du i det hele tatt sette treverk i oppvaskmaskinen? Hvorvidt kjøkkenutstyr, kjøkkenredskaper eller skjærebrett av tre tåler oppvaskmaskin, avhenger av selve gjenstanden. Hovedregelen er at gjenstander av tre kun bør vaskes for hånd, men hvis du er usikker, bør du alltid se etter et symbol for oppvaskmaskin før du setter gjenstanden i maskinen ved neste vask. 

 

Kan du sette skjærebrett av tre inn i oppvaskmaskinen?

Selv om det kan være fristende å sette skjærebrettene av tre inn sammen med resten av oppvasken, så er det sannsynligvis ikke den beste idéen. Når treverk utsettes for høy varme og fuktighet i løpet av en lang vaskesyklus – og deretter får tørke – kan det vri seg, sprekke og til slutt knekke.  

Unngå å ødelegge de dyre skjærebrettene av tre, og velg i stedet å vaske dem for hånd. Du oppnår best resultat ved å desinfisere skjærebrettet gjennom å tørke det med en løsning av blekemiddel før du vasker det for hånd med såpevann. Dosen blekemiddel bør være 1-2 teskjeer blekemiddel per liter.   

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen. 

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter. 

Diskmedlet ska förvaras torrt. Om du använder pulver ska du alltid stänga fliken så att produkten hålls torr (och inte spills ut). Som med alla rengöringsprodukter ska du förvara diskmedlet utom räckhåll från barn.

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

  • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
  • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

  • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
  • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter. 

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig. 

 

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene. 

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene. 

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger.

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C. 

 

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene).

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten.

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen. 

 

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen.

Video tutorial: How to load your dishwasher