Fortsätt till huvudinnehåll
Kan jag maskindiska plastredskap

Kan jeg sette plast i oppvaskmaskinen?

Oppdag hva slags plast som kan vaskes i oppvaskmaskinen, hvorvidt BPA-fri plast er trygt, og hvordan du vasker plastgjenstander uten å skade dem, med Finish. 

 

Plast kommer i alle former og størrelser, og finnes overalt på kjøkkenet. Det finnes den harde og slitesterke typen som matbokser og knivskaft er laget av, en myk og bøyelig type som du kan bruke i en sammenleggbar kaffekopp, og en tynn, klar type som ofte brukes til matbeholdere eller plastflasker.   

Men til tross for hvor vanlig materialet er, vil det avhenge av hvilken type plastgjenstand du har om du kan putte den i oppvaskmaskinen. 

Er det trygt å legge plast i oppvaskmaskinen?

Hvorvidt det er trygt å vaske plastgjenstander i oppvaskmaskinen, avhenger av hvilken type plast det er snakk om.   

Enkelte plastprodukter er utviklet for å tåle varmen og oppvaskmidlene som brukes i oppvaskmaskinen. Disse produktene er vanligvis merket med «tåler oppvaskmaskin». Men hvis du fortsatt er usikker, kan du lese om noen vanlige plasttyper og hvor godt de egner seg for oppvask.  

 

Gjenbrukbare plastbeholdere

Hvis en plastflaske eller -beholder er merket som gjenbrukbar, skal den kunne vaskes i oppvaskmaskinen – under visse forutsetninger. Når du vasker denne typen produkter, bør du alltid plassere dem i det øverste stativet (langt unna varmekomponenten) og unngå å bruke dyprengjørings- eller desinfiseringssykluser.

   

Servise og bestikk

Tallerkener og bestikk til utendørsbruk, tåteflasker, skjærebrett i plast og akrylglass bør alle være laget av en plasttype som tåler oppvaskmaskin, men også her bør man ta visse forholdsregler ved vask. Uansett hvor robust plasten er, kan høye temperaturer påvirke den.  

 

Engangsplast

Engangsplast (f.eks. matbeholdere og vannflasker) tåler ikke oppvaskmaskin. Ikke bare er de laget av en type plast som ikke tåler varme, noe som betyr at de vil bli deformert og ubrukelige, men de inneholder også ofte en ingrediens (BPA eller BPA-alternativer) som kan være helseskadelig.  

 

Kan BPA-fri plast vaskes i oppvaskmaskinen?

Hvis en plast er merket som BPA-fri, betyr det at den ikke inneholder den kjemiske ingrediensen bisfenol A (BPA), en forbindelse som herder plast. Dessverre har det vist seg at BPA påvirker maten og drikken som beholderen inneholder, og mye tyder på at det kan være helseskadelig når det inntas.  

Varmen fra oppvaskmaskinen kan føre til at BPA lekker ut fra plasten, så plast med BPA bør IKKE vaskes i oppvaskmaskinen .

Produkter som er merket med BPA-fri bør likevel vurderes før de vaskes i oppvaskmaskinen. Noen selskaper hevder at produktene deres er BPA-frie, men bruker likevel lignende forbindelser (f.eks. BPS, BPF og BPAF) som kan ha lignende helseeffekter som BPA.3. Derfor er det best å sjekke om produktet virkelig er BPA-fritt før du setter det i oppvaskmaskinen.  

 

Kan Finish brukes på plast?

Alle våre Finish oppvaskmidler er utviklet for å fungere sikkert og effektivt på gjenstander som er egnet for oppvask.   

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen.

Oppvasktabletter inneholder overflateaktive stoffer som påvirker væsken de tilsettes, slik at den blir mer effektiv til å løfte opp og vaske bort smuss. De inneholder også enzymer (for å bryte ned stivelsesholdige matvarer og proteiner), byggemidler (for å takle hardt vann og trygge blekemidler.  

Når du har lagt oppvasktabletten i dispenseren, vil maskinen frigjøre innholdet på det optimale tidspunktet slik at tabletten går i oppløsning i vannet, frigjør alle ingrediensene og gjør oppvasken ren!

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter.

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

  • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
  • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

  • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
  • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat.

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter [1.2.1.1].

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig. 

 

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene.

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene.

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger. 

 

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C.

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel [1.3.0] for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene).

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten.

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen. 

 

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen. 

 

Video tutorial: How to load your dishwasher