Fortsätt till huvudinnehåll
Diskmaskinens symboler

Forklaring av symboler på oppvaskmaskinen

Vet du hvilke gjenstander i huset som tåler å vaskes i oppvaskmaskin? Oppdag hvordan symbolet som viser at gjenstander tåler oppvaskmaskin ser ut, slik at stablingen ikke lenger innebærer gjetting. 

 

Forklaring av symboler på oppvaskmaskinen

Symbolet for oppvaskmaskinsikkerhet er et av de vanskeligste symbolene å tolke, og med god grunn: Det finnes ikke noe offisielt godkjent symbol for at en gjenstand tåler å vaskes i oppvaskmaskin! 

Uttrykket «tåler oppvaskmaskin» er heller ikke et standardbegrep. Hver produsent av kjøkken- og serviseprodukter har sin egen prosess og sine egne standarder for hva som tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, basert på egne metoder og materialer.  

Det finnes vanligvis to typer ikoner for gjenstander som tåler oppvaskmaskin: 

  • Tåler oppvaskmaskin, kun øverste stativ 
  • Tåler oppvaskmaskin 

Hvis en gjenstand er merket med «kun øverste stativ», betyr det at den kun kan vaskes på øverste stativ i oppvaskmaskinen. Varmeelementet i oppvaskmaskiner er vanligvis plassert i bunnen av maskinen, noe som betyr at det øverste stativet er forholdsvis kjøligere enn det nederste. Hvis du setter en vare som er merket med «kun øverste stativ» i det nederste stativet, kan det hende at den blir misfarget, deformert eller skadet i løpet av vaskesyklusen! 

For begge typer produkter som tåler oppvaskmaskin ser oppvaskmaskinsymbolet vanligvis ut som en firkantet boks med noen tallerkener eller glass (eller begge deler) inni. Du vil også se enten vanndråper eller diagonale linjer som skal symbolisere vann. For varer som kun er beregnet for toppstativet, vil dråpene eller de diagonale linjene kun treffe toppen av tallerkenene eller glassene. Hvis symbolet bare viser dråper eller linjer som krysser hele den firkantede boksen, er det sannsynligvis trygt å vaske varen på både det øverste og det nederste stativet. 

Bildet kan også inneholde en temperaturangivelse som angir den sikreste temperaturen du kan vaske gjenstanden på. Noen ganger følger det med en tekst sammen med symbolet, slik at du slipper å gjette deg frem til hva symbolet betyr! 

 

Hva betyr «tåler oppvaskmaskin»?

Vanligvis sier produsentene at en gjenstand tåler oppvaskmaskin hvis de har behandlet den på et eller annet stadium i produksjonsprosessen for å sikre at den tåler både de høye temperaturene og vaskemidlene som brukes i oppvaskmaskinen. Produsentene bruker ulike teknikker for å sikre at produktene tåler å vaskes i oppvaskmaskin, og metodene varierer avhengig av hvilket materiale det er snakk om.  

 

Slik sørger produsentene for at produktene tåler oppvaskmaskin

Som vi allerede har nevnt, bruker produsentene ulike teknikker for å sørge for at produktene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen. Nedenfor tar vi for oss noen av hovedmaterialene du finner på kjøkkenet eller i hjemmet ditt, og hvordan de behandles for å få oppvaskmaskinens (uoffisielle) godkjenningsstempel: 

 

Glass som tåler oppvaskmaskin

Det meste av glasset «glødes», noe som betyr at det langsomt avkjøles for å jevne ut eventuelle spenninger i strukturen. Dette er en rutineprosess som nesten alle glassprodukter gjennomgår. Prosessen bidrar til at eventuelle gjenværende indre spenninger fjernes. Glødet glass kalles ofte «ubehandlet glass», fordi det finnes to andre prosesser som glass kan gjennomgå for å gjøre det mer motstandsdyktig mot drastiske temperaturendringer.  

Glass kan enten gjennomgå en prosess som kalles «herding», som er en termisk eller kjemisk prosess som gjør glasset seigere og sterkere, eller en mildere form for herding som kalles «varmeforsterkning». Kjøkkenutstyr er vanligvis varmeforsterket, noe som gjør det dobbelt så slitesterkt som glødet glass. Noen kokekar er fullherdet, noe som gjør det fire til fem ganger sterkere enn glødet glass, i tillegg til at slikt glass tåler å være i mikrobølgeovn. 

 

Keramikk som tåler oppvaskmaskin

Keramikk tåler oppvaskmaskinen hvis det utsettes for en lignende prosess som glass: langsom avkjøling som gjør at materialet setter seg med så få ujevnheter som mulig. Kort fortalt påføres keramikk en glasur for å beskytte overflaten. Hvilken type glasur som brukes, kan ha stor innvirkning på keramikkens styrke og holdbarhet. Se alltid etter oppvaskmaskinsymbolet før du setter keramikkgjenstander inn i oppvaskmaskinen. 

 

Plast som tåler oppvaskmaskin

Plastgjenstander trenger vanligvis ikke å «behandles» for å tåle oppvaskmaskin. Om plastgjenstander tåler oppvaskmaskinen avhenger av hvilken type plast gjenstanden er laget av. Plast med svært lavt smeltepunkt kan smelte på grunn av de høye temperaturene i oppvaskmaskinen. Plastgjenstander må derfor kun settes i oppvaskmaskinen hvis de er tydelig merket med et ikon for oppvaskmaskin, og de må plasseres på øverste hylle. 

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen.

Oppvasktabletter inneholder overflateaktive stoffer som påvirker væsken de tilsettes, slik at den blir mer effektiv til å løfte opp og vaske bort smuss. De inneholder også enzymer (for å bryte ned stivelsesholdige matvarer og proteiner), byggemidler (for å takle hardt vann) og trygge blekemidler.  

Når du har lagt oppvasktabletten i dispenseren, vil maskinen frigjøre innholdet på det optimale tidspunktet slik at tabletten går i oppløsning i vannet, frigjør alle ingrediensene og gjør oppvasken ren! 

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter. 

 

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

  • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
  • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

  • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
  • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter. 

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig. 

 

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene. 

 

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene. 

 

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.  

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger. 

 

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C.

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene).

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten. 

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen. 

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen.

Video tutorial: How to load your dishwasher