Fortsätt till huvudinnehåll
Sparar jag pengar om jag använder diskmaskin?

Sparer man penger på å bruke oppvaskmaskin?

Vi knuser mytene om kostnader knyttet til bruk av oppvaskmaskin.

Med så mange apparater i husholdningen er det ofte lett å overse de vi bruker daglig – som oppvaskmaskinen. Heldigvis er regelmessig bruk av oppvaskmaskin relativt billig, spesielt hvis du velger en energieffektiv modell. 

Hvor mye koster det å bruke oppvaskmaskinen?

Den største kostnaden ved bruk av oppvaskmaskin er selvsagt strøm- og varmtvannsforbruket (uten å ta hensyn til forhåndskostnadene ved kjøp av oppvaskmaskin og oppvaskmiddel). Fordi de fleste oppvaskmaskiner har plass til mer oppvask enn en gjennomsnittlig kjøkkenvask, så er det lite sannsynlig at du trenger å bruke maskinen like ofte som du ville vasket opp for hånd. I tillegg har moderne oppvaskmaskiner innvendige varmtvannsberedere som varmer opp vannet langt mer effektivt enn vanlige varmtvannsberedere. 

Hvis du setter oppvaskmaskinen på sent på kvelden og dermed har tid til rådighet, bør du vurdere å sette den på i en lengre syklus. De fleste moderne oppvaskmaskiner har en miljøinnstilling som kan spare opptil 20 % av energiforbruket, fordi de bruker mindre strøm til å varme opp vannet og kjører en langsommere syklus. 

 

Hva er billigst: oppvaskmaskin eller håndvask?

Vi har allerede nevnt både fordelene og ulempene ved oppvaskmaskiner, men hvordan er dette sammenlignet med håndvask? I tillegg til vann og energi til å varme opp vannet, trengs det gummihansker, oppvaskmiddel og svamper for å få til en god håndvask.  

En vanlig moderne oppvaskmaskin kan bruke mellom 13 og 30 liter vann per oppvask, mens håndoppvask kan bruke betydelig mer. Bruk av oppvaskmaskin kan bidra til å redusere vannforbruket og energien som går med til å varme opp vannet, noe som kan spare deg for en del penger i det lange løp.  

En annen stor fordel med å bruke Finish vaskemidler i oppvaskmaskinen er at du slipper å sløse med vann ved å skylle oppvasken før du setter den inn i maskinen. Du kan spare vann, energi og penger ved å droppe forskyllingen helt. I stedet bør du skrape av overflødig mat før du fyller maskinen, bruke Finish vaskemidler og la maskinen gjøre jobben for deg.  

 

Slik sparer du penger når du bruker oppvaskmaskinen

Det er flere faktorer som avgjør hvor mye en oppvaskmaskinsyklus vil koste. Alt fra hvilken oppvaskmaskinmodell du har, til hvilken energileverandør du bruker, og til og med hvordan du stabler oppvasken. Hvis du lurer på hva som er billigst av oppvaskmaskin og håndvask, så er svaret at det er mer økonomisk å bruke oppvaskmaskin hvis du følger disse enkle trinnene:  

 

  1. Vent til maskinen er full. På denne måten reduserer du antall sykluser du må kjøre i løpet av en måned. Så enkelt er det! 
  2. Ikke fyll oppvaskmaskinen for mye. Hvis du har en stor familie, vil du sannsynligvis klare det første trinnet, men du kan få problemer med overfylling av maskinen! Ved å fylle oppvaskmaskinen for full setter du ikke bare kvaliteten på oppvasken på spill; du kan også forårsake alvorlige skader på maskinen. Sørg for at oppvaskmaskinen er riktig fylt, og at det er plass på innsiden slik at syklusen kan virke effektivt.      
  3. Rengjør og vedlikehold alltid oppvaskmaskinen. Ingenting sier «pengesluker» som en utrykning fra den lokale oppvaskmaskinreparatøren! Bruk alltid et kvalitetsvaskemiddel som Finish Ultimate og hold innsiden av oppvaskmaskinen ren og fri for matrester for å unngå kalkavleiringer og tilstopping. Kalkavleiringer og tilstopping kan nemlig føre til kostbare problemer på sikt.  
  4. Vurder å oppgradere oppvaskmaskinen til en energisparende modell. I dag er moderne oppvaskmaskiner langt mer energieffektive enn sine historiske motstykker. Hvis du investerer i en kvalitetsmaskin, så kan du spare store summer over tid.