Fortsätt till huvudinnehåll
Hur energisnål är en diskmaskin?

Hvor energieffektiv er en oppvaskmaskin?

I denne effektivitetsveiledningen fra Finish kan du lese hvor mye energi en oppvaskmaskin bruker, og se hvor effektiv den aktuelle oppvaskrutinen din er.

Det er en vanlig misforståelse at håndoppvask er den mest miljøbevisste måten å vaske opp på. Det motsatte er ofte tilfelle: Oppvaskmaskinen kan nemlig være mer miljøvennlig.  Ved å minimere vannforbruket reduserer oppvaskmaskinen den totale energimengden som går med til å gjøre oppvasken ren. Maskinen sparer ikke bare tid og krefter, men reduserer også vann- og energiforbruket.

Hvor mye strøm bruker en oppvaskmaskin?

Det store spørsmålet i forbindelse med oppvaskmaskiner er «bruker oppvaskmaskiner mye strøm?» Svaret avhenger av en rekke faktorer, for eksempel hvor ofte du kjører maskinen, hvilken syklus du velger, når på dagen du setter den på, avtalen du har med energileverandøren og hvilket merke og modell du har.  

 

Hvor mange watt bruker en oppvaskmaskin?

Oppvaskmaskiner kan bruke mellom 1200–2400 watt. En gjennomsnittlig oppvaskmaskin bruker bare ca. 1800 watt per syklus.  

Oppvaskmaskinen bruker vanligvis bare strøm til styringselektronikken og pumpen (oppvarmingen av vannet skjer ofte ved at den er koblet til varmtvannsledningen, og ikke ved at oppvaskmaskinen selv varmer opp vannet).  For å finne ut hvor mye det koster å bruke oppvaskmaskinen, må du vite hvor mange watt den krever, hvor mange timer du bruker den og hvor mye du betaler i gjennomsnitt per kilowatt per time.    

Hvis du investerer i en kvalitetsoppvaskmaskin som er sertifisert som energieffektiv (noe som også gjør den svært økonomisk!), kan du være sikker på at du bruker så lite energi som mulig. Oppvaskmaskinens energiforbruk kan variere for eldre modeller, så sjekk maskinens bruksanvisning for mer informasjon.  

 

Når er det best å kjøre oppvaskmaskinen?

Hva kan vel være bedre enn en maskin som vasker opp for oss – i raskere tempo enn vi selv klarer? Oppvaskmaskinen gjør at vi slipper å skrubbe selv, og gir oss skinnende rent bestikk og glitrende tallerkener ved å trykke på en knapp. Men når er det best å sette den på? 

Det beste tidspunktet for å sette på oppvaskmaskinen er sent på kvelden. Det er mange faktorer som spiller inn, blant annet energikostnader, bruk og til og med støy. Mange bekymrer seg kanskje for støyen fra oppvaskmaskinen om natten. Men det er vanligvis mer distraherende på dagtid når du gjør ting (og kan føre til at du sløser mer energi ved å skru opp TV-en!) Om natten er oppvaskmaskinens during bare en liten forstyrrelse, men det varierer fra person til person om den er betydelig nok til å forstyrre søvnen. 

Er det mer energieffektivt å bruke oppvaskmaskinen?

Når det gjelder oppvask kontra håndvask, er det ikke intuitivt at bruk av elektriske apparater kan spare energi. Men når du tenker på hvor mye energi som går med til å varme opp vann, og hvor mye mer vann du bruker når du vasker opp for hånd, så gir det mening at oppvaskmaskinen kan spare energi. De fleste oppvaskmaskiner er mer vanneffektive enn håndvask, og vil derfor sannsynligvis være mer energieffektive.