Myter om hardt vann

5

Hardt vann skyldes hovedsakelig høy konsentrasjon av kalsium (Ca) og magnesium (Mg). I Norge har vi lite hardt vann, men det forekommer i enkelte grunnvannskilder. Det er ikke alle som vet hva det er, hva det inneholder og hvordan du blir påvirket av det. Her tar vi en titt på hva som er myter og hva som er fakta.

Myte 1 – Hardt vann er skadelig for helsen din

Du har kanskje hørt at hardt vann kan være skadelig, men det har blitt bevist at det faktisk heller kan være gunstig. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at "det synes ikke å være noen overbevisende bevis for at hardt vann forårsaker negative helseeffekter hos mennesker" [1].

Myte 2 – Forurensende stoffer i vannet

Det finnes noen myter om at hardt vann inneholder forurensende stoffer, men dette er og blir en myte. Hardt vann inneholder mineraler – spesielt kalsium og magnesium. Dette må derfor ikke forveksles med forurensende stoffer – som desinfeksjonsmidler, mikroorganismer og uorganiske kjemikalier.

Myte 3 – Bløtgjøring gjør vannet rent

Det sies at bløtgjøring av vann ved bruk av vannfilter gjør vannet rent, men det er ikke helt korrekt. Vannfiltrene er designet for å fjerne eller redusere vannets innhold av kalsium og magnesium. Filtrene reduserer også effektivt hardheten i vannet og forhindrer dermed dannelse av kalkavleiring i husholdningsapparater som vannkokere og kaffetraktere.

Myte 4 – Hardt vann fører til matte glass

Selv om det er sant at hardt vann kan påvirke glassene dine, betyr det ikke at det forårsaker korrosjon (som er irreversible skader på glass). Hardt vann kan imidlertid medføre dannelse av kalkstein på glasset. Dette er imidlertid flekker som er lett å unngå. Alt du trenger å gjøre er å bruke Finish Rinse Aid som bidrar til å hindre dette, og sikrer at glassene dine blir skinnende rene.

Myte 5 – Hardt vann ødelegger vannkokere

Hardt vann og kalkbelegg i vannkokeren kan gjøre at tevannet ditt slett ikke smaker like godt som det egentlig skal. Alt som skal til å for å fikse dette er å fylle opp halve kokeren med vann og tilsette to spiseskjeer mateddik. La det virke i fire timer, og når denne tiden er over kan du tømme vannkokeren. Skyll og gjenta (om nødvendig). Eddiken vil løse opp kalkbelegget som helt sikkert finnes på innsiden av vannkokeren din, og vil i tillegg gjøre at den lukter rent og friskt.

 

[1] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf