Fortsätt till huvudinnehåll
Så här tar du bort hårdvattenfläckar från diskmaskinen

Slik fjerner du flekker fra hardt vann fra en oppvaskmaskin

Les hvilke produkter du bør bruke med Finish for å fjerne flekker fra hardt vann fra oppvaskmaskinen, og dermed forlenge levetiden. 

Har du hørt om hardt vann? Hardt vann kan medføre at vannet får en god smak, men det kan samtidig forårsake flekker på glass og overflater. I tillegg kan hardt vann føre til avleiringer i oppvaskmaskinen som kan være vanskelige å fjerne for hånd. Så hva er egentlig hardt vann, og hva må vi gjøre for å fjerne hardt vann og avleiringer i oppvaskmaskinen? 

Hva er hardt vann?

I noen områder siver vannet som kommer ut av kranen gjennom avleiringer av kalkstein og kritt som består av karbonater. Mykt vann inneholder lite av disse forbindelsene, mens hardt vann inneholder relativt mye kalsium, magnesium og andre mineraler. Det er ingen helserisiko forbundet med dette, men det kan som nevnt føre til harde vannflekker og kalkavleiringer, samt redusere oppvaskmiddelets effektivitet.  

 

Slik fjerner du flekker fra hardt vann

I oppvaskmaskinen kan hardt vann føre til to ting – uklare glass og kalkavleiringer. For å hindre dette så kan du bruke Finish skyllemiddel. 

Finish skyllemiddel

Finish skyllemiddel kan brukes til å fjerne vannflekker og film som følger med flekker fra hardt vann, slik at servise, glass og bestikk blir skinnende rene. For å bruke Finish skyllemiddel på riktig måte kan du følge følgende trinn:  

 1. Sjekk om oppvaskmaskinen har en innebygd dispenser for flytende skyllemiddel. Denne er vanligvis plassert i nærheten av beholderne for oppvaskmiddel.
 2. Fyll skyllemiddeldispenseren med Finish skyllemiddel og tørk opp eventuelt søl.
 3. Finish skyllemiddel frigjøres automatisk i skyllesyklusen hver gang oppvaskmaskinen kjøres.
 4. Vi anbefaler at skyllemiddelkammeret alltid er fullt. Kontroller og fyll på hver måned, eller hvis den røde lampen på oppvaskmaskinen blinker. Når den røde lampen blinker er dette et tegn på lavt nivå av skyllemiddel, og mer middel må tilføres.  

  

Slik unngår du hardt vann i oppvaskmaskinen

Selv om trinnene vi nevnte over vil hjelpe deg med å bli kvitt hardt vann i oppvaskmaskinen, så er det også viktig å iverksette nødvendige tiltak for å forhindre at hardt vann oppstår. Den perfekte måten å hindre at hardt vann oppstår er å sørge for at oppvaskmaskinen rengjøres regelmessig – følg de enkle trinnene nedenfor ved hjelp av Finish oppvasksalt og Finish maskinrens. 

Finish salt til oppvaskmaskin

Etterfylling av Finish oppvasksalt kan føre til at det dannes mindre kalk i maskinen, ettersom det mykgjør vannet når det strømmer inn i rengjøringskammeret. 

 1. Oppvaskmaskinsalt må tilsettes til et ekstra filter i oppvaskmaskinen. Dette filteret finnes vanligvis i bunnen av vaskemaskinen, men sjekk produsentens veiledning eller bruksanvisning for å være sikker
 2. Åpne lokket og hell i saltet
 3. Sjekk emballasjen for å finne ut hvor mye salt du trenger, og det kan være lurt å bruke et målebeger og en trakt til å måle opp og fylle saltet i oppvaskmaskinen. 
 4. Når du er ferdig med å helle, setter du lokket tilbake på plass.
 5. Husk å fylle på salt i oppvaskmaskinen regelmessig, særlig hvis du merker at det begynner å bli lite igjen. I noen maskiner blinker en rød lampe hvis saltnivået er lavt. Sørg for å fylle opp saltbeholderen når den begynner å blinke! 

 

Finish maskinrens

 1. Kontroller at maskinen er tom- ikke bruk annen såpe eller vaskemiddel samtidig. 
 2. Plasser flasken med Finish maskinrens opp ned, men behold lokket på flasken (merk: klistremerket skal fjernes).
 3. Lukk døren og sett maskinen på den varmeste syklusen.
 4. Når syklusen er ferdig tar du ut flasken, og resirkulerer den. Flasken må fjernes for at oppvaskmaskinen kan fungere optimalt.
 5. Anbefalt bruk er én gang hver tredje måned. Maskinrens kan imidlertid brukes oftere, avhengig av hvor hyppig oppvaskmaskinen brukes og/eller når det oppstår vond lukt eller feil på maskinen. 

 

Fjerning av flekker fra hardt vann er et viktig trinn i vedlikeholdet av oppvaskmaskinen. Det betyr ikke bare at oppvasken og glassene blir skinnende rene, men også at du forlenger oppvaskmaskinens levetid.