Fortsätt till huvudinnehåll
Handdisk vs. Maskindisk

Håndoppvask vs oppvaskmaskin

Vi knuser noen av mytene rundt bruk av oppvaskmaskin vs. håndoppvask.

For de av oss som tilbringer mye tid på kjøkkenet (og det gjør de fleste av oss – spesielt hvis vi har en stor familie!), kan det være at vi stiller oss spørsmålet «er det best å bruke oppvaskmaskin eller å vaske opp for hånd?». Det er mange ting å sette seg inn i når det gjelder denne problemstillingen, som når det er best å sette på oppvaskmaskinen, hvor lang tid en oppvaskmaskinsyklus tar og hvor mye strøm en oppvaskmaskin bruker. Det finnes mange misforståelser når det kommer til hva som er beste måten å rengjøre oppvasken din, men heldigvis har vi svaret her.

Er oppvaskmaskiner bedre enn håndvask når det gjelder desinfisering?

Det er forskjell på å rengjøre oppvasken og å desinfisere den. Førstnevnte er å fjerne matrester fra overflaten av tallerkenen, vanligvis ved hjelp av oppvaskmiddel og manuell vask. Desinfisering betyr at bakteriene på overflatene reduseres. Desinfisering kan bare skje når oppvasken utsettes for høy varme, vanligvis over 65 °C. Noen oppvaskmaskiner har innstillinger eller sykluser som kan gi dette varmenivået, for å behandle oppvasken på riktig måte.  

På grunn av behovet for høye temperaturer så kan det være vanskelig å desinfisere oppvasken ved håndvask, fordi hendene dine ikke tåler denne typen varme. Hvis du lurer på om det er nok å vaske oppvasken i kaldt vann for å desinfisere den, så er svaret nei. Når det er sagt, vil en god skrubbing likevel gjøre oppvasken ren. Du kan lese mer om hvorfor oppvaskmaskinens hygieniske fordeler er uovervinnelige, ettersom den ikke er avhengig av bakterieinfiserte svamper og kan nå betydelig høyere temperaturer.  

 

Hva er mest effektivt – oppvaskmaskin eller håndoppvask?

 

Tidseffektivitet

En av de største fordelene med en oppvaskmaskin er kortere oppryddingstid etter frokost, lunsj og middag. Avhengig av lengden på syklusen kan oppvaskmaskinen vaske en hel oppvask på bare 30 minutter. Dette avhenger selvsagt av antall personer i husstanden og hvor stor haugen med oppvask er. Som regel betyr imidlertid bruk av oppvaskmaskin at du får mer tid til å gjøre det du liker, i stedet for å bruke unødvendig mye tid på kjøkkenet.   

 

Energieffektivitet

En oppvaskmaskin bidrar til å spare verdifull tid og krefter når det gjelder opprydding (spesielt etter et middagsselskap eller en familiesammenkomst). I tillegg kan oppvaskmaskinen vaske opp mer miljøvennlig enn ved håndvask. Å bruke oppvaskmaskin er også mer effektivt enn å vaske opp for hånd: det sparer vann og strøm, i tillegg til at du selv sparer krefter på å slippe å gjøre jobben selv.  

 

Vannforbruk

Når det gjelder vannforbruk, er det vanskelig å gi et entydig svar, særlig fordi folk har ulike vaskevaner avhengig av hvor de bor.  

Du kan også bruke vårt Finish skyllemiddel og sette oppvaskmaskinen på øko-vask. Øko-vaskesykluser gjenbruker vannet i maskinen, og gir ren oppvask uten sløsing med vann. For å spare enda mer vann må du huske at det ikke er nødvendig å skylle tallerkenene før du setter dem i oppvaskmaskinen – det er bare å skrape av maten, så er du i gang! Hvis du skyller oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen, kan du kaste bort 1115 liter vann i året!    

 

Husk bare at du aldri må bruke håndsåpe i oppvaskmaskinen, for da risikerer du at vannet renner ut på gulvet. Bruk kun spesialutviklede vaskemidler som Finish for best mulig resultat.