Fortsätt till huvudinnehåll
Så här lastar du diskmaskinen

Slik fyller du oppvaskmaskinen

Finn ut hvordan du fyller oppvaskmaskinen riktig for en best mulig rengjøring. Vi tar for oss alt fra skylling til å unngå overbelastning og til stabling av kjøkkenutstyr på riktig sted.

Uansett hvor avansert oppvaskmaskinen din er og hvor kraftig oppvaskmiddelet ditt er, risikerer du at oppvasken ikke blir tilfredsstillende ren hvis du ikke stabler oppvaskmaskinen riktig.   

Heldigvis er det enkelt å vite hvordan du fyller oppvaskmaskinen – så lenge du følger noen retningslinjer. Våre enkle tips nedenfor kan hjelpe deg:

Ikke skyll oppvasken

Tro det eller ei, men det er en myte at du må skylle oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen. Selv om du alltid bør fjerne overflødig mat på tallerkenene for å unngå at maskinen tetter seg, vil det å skylle oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen bare sløse med verdifullt vann og øke regningen.

Ikke belast maskinen med for mye oppvask

Det kan være fristende å samle all oppvasken i én vask for å spare tid, men en overfylt oppvaskmaskin kan skade oppvasken. I tillegg kan det hende at gjenstandene ikke blir like rene når de står for tett og forstyrrer vann- og vaskemiddelstrømmen.

Legg plast på øverste hylle

Den varmeste delen av oppvaskmaskinen er i bunnen, der varmeelementet er plassert. Legg plast som tåler oppvaskmaskin på øverste hylle for å unngå at den blir skjev. Les mer om hvilken plast som kan vaskes i oppvaskmaskinen slik at du ikke ødelegger dine beste Tupperware-produkter.

Sett glassene og krusene på den øverste hyllen

Det øverste stativet i oppvaskmaskinen er også designet for å rengjøre kopper, glass og krus, og når de plasseres riktig kan vannet og oppvaskmiddelet effektivt rengjøre innsiden.

Legg svært skitne gjenstander med forsiden ned

Hvis du rengjør brett eller gjenstander med innbakt mat eller andre gjenstridige rester, må du sørge for å plassere dem med forsiden ned slik at sprayarmene kan rengjøre effektivt med korrekt trykk.

Legg bestikk i oppvaskmaskinen med håndtaket ned

Legg gafler og skjeer med håndtaket ned for å sikre at de skitneste delene blir rengjort grundigst. Når det gjelder kniver, bør du laste dem med bladet ned og håndtaket opp for å unngå at du skjærer deg når du tar dem ut.

Plasser store gjenstander på sidene og bakerst

Skjærebrett og tallerkener bør plasseres mot sidene og bakerst i oppvaskmaskinen for å hindre at de forstyrrer vann- og vaskemiddelstrømmen.

Fyll oppvaskmaskinen med gryter og panner nederst

De fleste gryter og panner i rustfritt stål kan settes i nederste hylle i oppvaskmaskinen, men sjekk produsentens råd før du setter dem inn i maskinen.

Trenger du mer informasjon om hvordan du vasker ulike typer kjøkkenutstyr? Les mer i artiklene våre nedenfor.

BPA-fri plast

Bestikk

Glass

Tre

Hvilke gjenstander kan settes i oppvaskmaskinen?

I dag kan de fleste kjøkkenartikler vaskes i oppvaskmaskinen, men det er alltid viktig å sjekke først slik at du unngår å ødelegge både maskinen og det verdifulle kjøkkenutstyret. Les mer om hvilke gjenstander som tåler oppvaskmaskin her.

Video tutorial: How to load your dishwasher

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen. 

Oppvasktabletter inneholder overflateaktive stoffer som påvirker væsken de tilsettes, slik at den blir mer effektiv til å løfte opp og vaske bort smuss. De inneholder også enzymer (for å bryte ned stivelsesholdige matvarer og proteiner), byggemidler (for å takle hardt vann) og trygge blekemidler.  

Når du har lagt oppvasktabletten i dispenseren, vil maskinen frigjøre innholdet på det optimale tidspunktet slik at tabletten går i oppløsning i vannet, frigjør alle ingrediensene og gjør oppvasken ren! 

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter.

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

  • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
  • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

  • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
  • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat.

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter. 

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig.

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene. 

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene. 

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger.

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C.

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene).

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten. 

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen.

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen.