Fortsätt till huvudinnehåll
Så här rengör du filter

Slik renser du et oppvaskmaskinfilter

Les om oppvaskmaskinfiltre og hvordan du rengjør dem. Her får du informasjon om alt fra å se tegnene på at det trengs en rens til de forskjellige filtrene som finnes på markedet.  

 

Hovedformålet med oppvaskmaskinens filter er å beskytte pumpen mot å bli tilstoppet eller skadet av matrester. Filteret bidrar også til å forhindre at matrestene fester seg til oppvasken igjen. Filteret har en essensiell oppgave, og et godt vedlikeholdt og rent oppvaskmaskinfilter kan utgjøre hele forskjellen når det gjelder å få klare, blanke og flekkfrie glass og annen oppvask.  

Manuelt filter i oppvaskmaskin vs. selvrensende filter

Det finnes to typer filtre til oppvaskmaskinen: et selvrensende oppvaskmaskinfilter og et manuelt filter. Du kan finne ut hvilket filter din maskin har ved å se i oppvaskmaskinens bruksanvisning.  

Selvrensende filtre krever lite vedlikehold, ettersom det sjelden danner avleiringer. Selvrensende filtre har en kvern som kverner matbitene og skyller dem ned i avløpet sammen med vannet. Ulempen er at disse filtertypene har en tendens til å støye betydelig mer enn manuelle filtre på grunn av slipeprosessen.  

Et manuelt oppvaskmaskinfilter har derimot vanligvis et nett som fanger opp matrester – som du deretter må fjerne selv. Dette krever minst en månedlig rengjøring (eller oftere, avhengig av forbruket), for å unngå opphopning av matrester, vond lukt og redusert vanngjennomstrømning. Alle disse faktorene vil selvsagt påvirke den generelle rengjøringen av oppvaskmaskinen, så det er viktig å holde det manuelle filteret rent.  

 

Den beste måten å rengjøre et oppvaskmaskinfilter på

Regelmessig rengjøring av oppvaskmaskinens filter er avgjørende for at maskinen skal fungere godt. For å rengjøre et oppvaskmaskinfilter kan du følge disse enkle trinnene:  

  1. Tøm oppvaskmaskinen helt og fjern det nederste stativet fra maskinen 
  2. Finn filteret (det skal se ut som et kort sylindrisk rør), vri det for å låse det opp og ta det forsiktig ut av maskinen. Filteret kan bestå av to deler: røret og et flatt filter under det. Dette må også fjernes. 
  3. Hold filteret under rennende vann for å rengjøre det og fjern synlig rusk. Det kan være nødvendig å bruke oppvaskmiddel og en gammel, myk svamp for å fjerne fastgrodd kalk og matrester. Gjør dette forsiktig – du vil ikke ødelegge filternettet.  
  4. Sett filteret tilbake i maskinen og lås det på plass igjen.  

 

Tegn på at du bør rense filteret oftere

Filtrene er skjult bak det nederste stativet i oppvaskmaskinen, og det er derfor lett å glemme å rengjøre dem regelmessig. Det er flere indikasjoner som kan tilsi at det er på tide å rengjøre oppvaskmaskinens filter, for eksempel:  

  • Synlig opphopning av mat i filteret  
  • Vannet renner ikke ordentlig ut 
  • Ekkel og ubehagelig lukt  
  • Synlige matflekker eller matrester på tallerkener, glass og bestikk etter endt syklus 
  • Mat som sitter fast i sprøytearmen  

Nå har du fått en innføring i hvordan du rengjør oppvaskmaskinens filter. Rengjøringen kan gå raskt og enkelt, og du bør prøve å gjøre det til en vane å rengjøre det minst én gang i måneden. Hvis du skraper godt av oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen, trenger du heldigvis ikke å gjøre det like ofte. Uansett kan den regelmessige rengjøringen av filteret være en perfekt anledning til å rengjøre oppvaskmaskinen med Finish maskinrens.