Fortsätt till huvudinnehåll
Hur långt är ett diskmaskinsprogram?

Hvor lang tid tar en oppvaskmaskinsyklus?

Lengden på oppvaskmaskinsykluser kan variere, men hva er normal lengde for en ordinær oppvaskmaskinsyklus? Vi forklarer hvor lenge oppvaskmaskinsyklusene bør vare, og dessuten når det beste tidspunktet for å bruke oppvaskmaskinen er.  

Oppvaskmaskinens sykluslengde kan variere mye avhengig av maskinens alder og merke, og hvilken syklusfunksjon du velger. Noen ekspressykluser kan ta så lite som halvannen time, mens nyere, mer energieffektive maskiner kan ha oppvaskmaskinsykluser på opptil fire timer.

Hvor mange sykluser har en oppvaskmaskin?

De fleste standard oppvaskmaskiner har minst tre sykluser: 

  • En lett syklus som ofte brukes til ømfintlige glassvarer og tallerkener 
  • En normal syklus, for hverdagstallerkener og bestikk 
  • En kraftig syklus for gjenstander som trenger en mer intens rengjøring 

Hver av disse syklusene varierer i lengde og temperatur og bør velges ut fra rengjøringsbehovet.  

Mange moderne oppvaskmaskiner har imidlertid mange flere syklusalternativer. Disse kan omfatte: 

  • Øko-vask: for langsomme, energibesparende sykluser 
  • Hurtigoppvask: for oppvask som allerede er skylt opp 
  • Skyll/hold: slik at du kan skylle oppvasken og la den stå i oppvaskmaskinen mens du venter på å fylle den opp 
  • Auto clean: registrerer hvor skitne gjenstandene er, og justerer innstillingene automatisk deretter 
  • Forsinket vask: gjør oppvaskmaskinen klar til å vaske på et bestemt tidspunkt i fremtiden (nyttig hvis du venter på billigere strømpriser på kvelden eller vil at maskinen skal gå når du ikke er hjemme) 
  • Halv last: for mindre vaskebehov 
  • Delikat syklus: for vask av ømfintlige kjøkkenartikler 

Hvor mange sykluser oppvaskmaskinen din har, avhenger av alder og modell.  

 

Hvor lang tid tar en vanlig oppvaskmaskinsyklus?

Det er normalt at en standard oppvaskmaskinsyklus varer i to timer eller mer, men oppvaskmaskinens alder og modell har betydning.  

Standard oppvaskmaskinsykluser på moderne maskiner har en tendens til å vare lengre enn den typiske syklusen på eldre maskiner. Dette skyldes at moderne maskiner er utviklet med tanke på energieffektivitet. Selv om det kan virke kontraintuitivt, vil lengre sykluser ha en tendens til å spare energi og bruke vannet mer effektivt.  

 

Kan jeg åpne oppvaskmaskinen midt i syklusen?

Du kan åpne oppvaskmaskinen midt i syklusen, men det kan forstyrre syklusen på visse modeller (for eksempel hvis oppvaskmaskinen har en tørkesyklus). På enkelte maskiner må du trykke på startknappen på nytt. Mange bekymrer seg for at det å åpne døren på maskinen mens den går kan forårsake skade, men det stemmer ikke i de fleste tilfeller. For mange er denne bekymringen basert på den vanlige misforståelsen at oppvaskmaskinen fylles opp med vann etter hvert som den vasker. Heldigvis er det ikke slik oppvaskmaskinen din fungerer, så selv om det kan bli litt sprut (eller mye damp) når du åpner døren midt i syklusen, så vil du ikke bli møtt av en flodbølge av vann! 

 

Når er det best å kjøre oppvaskmaskinen?

Hva er vel bedre enn en maskin som vasker opp for oss? Oppvaskmaskinen gjør at vi slipper å skrubbe selv, og gir oss skinnende rent bestikk og glitrende tallerkener ved å trykke på en knapp. Men når er det best å kjøre den? 

Det beste tidspunktet for å sette på oppvaskmaskinen er sent på kvelden. Det er mange faktorer som spiller inn, blant annet energikostnader, bruk og til og med støy. Mange bekymrer seg kanskje for støyen fra oppvaskmaskinen om natten. Men det er vanligvis mer distraherende på dagtid når du gjør ting (og kan føre til at du sløser mer energi ved å skru opp TV-en!) Om natten er oppvaskmaskinens during bare en liten forstyrrelse, men det varierer fra person til person om den er betydelig nok til å forstyrre søvnen. 

 

Oppvaskmaskin vs. håndvask

Er du usikker på hva som er riktig å gjøre når det gjelder oppvask og håndoppvask? Klikk her for å lese mer.