Hvorfor mat setter seg fast

5

Du lager frokost.

Du har valgt deg noen fine, ferske egg, og vispet dem perfekt med en liten skvett melk, en perfekt klype med salt og pepper, og selvfølgelig din egen hemmelige ingrediens. Du heller blandingen forsiktig over i stekepannen – som du har varmet opp til nøyaktig 65 °C. Du følger nøye med og fordeler forsiktig væsken rundt i pannen. Alt er under kontroll.

Så ringer telefonen.

Én gang. Du hører etter. To ganger. Du lurer på hvem det kan være, men bestemmer deg for at akkurat nå er eggene viktigere. Du går tilbake til stekeplaten, men det er for sent: det lille sekundet med distraksjon har forårsaket at eggene har satt seg fullstendig fast i stekepannen. Frokosten er ødelagt.

Hva gjør at maten setter seg fast?

Når eggene, eller en hvilken som helst annen type mat, setter seg fast til stekepannen skyldes det en nokså kompleks kjemisk reaksjon. Det som skjer er at proteinene i maten reagerer med metallet i stekepannen og lager sterke bindinger, som fester maten din til de mikroskopiske fjellene og kratene i overflaten av metallet. Dette er faktisk ikke en sideeffekt av at maten er for varm – heller det stikk motsatte. Så fort maten er varmet opp til passende temperatur vil den reagere med noe annet en metall, og maten vil ikke sette seg fast.

Når du bruker fett som olivenolje i stekepannen ved matlagingen, vil væsken fylle de mikroskopiske dalene i metallet. Når oljen varmes opp er det den som reagerer med metallet. Når maten så legges i stekepannen, vil det dermed være få metallatomer tilgjengelige for å reagere med maten, og man unngår derfor at maten setter seg fast.

Hva slags type mat setter seg fast?

Proteinrik mat har lettest for å sette seg fast i stekepannen ettersom det er nettopp proteinene som er mest effektive i å forme bindinger med metallet. Riktignok kan all typer mat sette seg fast hvis man ikke holder et godt øye til, men proteinrik mat som egg, ost, fisk og kjøtt er det du skal være mest på vakt for. 

Hva kan du gjøre?

Hvis du først er uheldig og maten setter seg fast til stekepannen, trenger du ikke å bekymre deg for hvor vanskelig det blir å rengjøre. Finish Shine and Protect oppvaskmaskintabletter løser opp de komplekse proteinene og bindingene de har laget med metallet, og hjelper deg med å fjerne alt av brent eller størknet mat. Du får et fantastisk resultat med en gang!

Hver oppvask. Hver gang.