Fortsätt till huvudinnehåll
Så här maskindiskar du glas

Slik rengjør du glass i oppvaskmaskinen

Fra glasskorrosjon til hvordan du får skinnende rene glass, gir vi deg her vår veiledning i hvordan du rengjør glass i oppvaskmaskinen.

Glass er noe av det som brukes mest i husholdningen, og dermed også noe av det som vaskes oftest i oppvaskmaskinen. Gjentatt vask og høye temperaturer kan imidlertid føre til uklare flekker på de kjære glassgjenstandene.  

Det er to hovedårsaker til uklare glass, som begge har en tendens til å oppstå over tid. Den første skyldes avleiringer fra hardt vann, og den andre skyldes korrosjon. Disse to ulike typene av uklarhet krever ulik tilnærming:

Grumsete glass og avleiringer fra hardt vann

Hvis du bor i et område med hardt vann, kan du oppleve at mineralavleiringer samler seg i oppvaskmaskinen. Hardt vann kan være problematisk for oppvaskmaskiner siden mineralene i vannet kan gi uklare merker på glass og tallerkener. Disse avleiringene, for eksempel kalk, kan feste seg på glass og tallerkener og forårsake hvite flekker eller uklarheter. For å bekjempe problemene med hardt vann bør du alltid fylle på salt og skyllemiddel i oppvaskmaskinen. Salt mykgjør vannet og gjør at vaskemidlene dine fungerer bedre og forhindrer flekker forårsaket av hardt vann, slik at du får skinnende ren oppvask. Skyllemiddel beskytter glassene ytterligere og sørger for strålende glans. Bruk alltid et vaskemiddel av god kvalitet, f.eks. Finish Quantum Ultimate, i tillegg til salt og skyllemiddel for best mulig resultat på rengjøringen.  

 

Hva kan du gjøre for å unngå uklare glass?

Heldigvis er det enkelt å forebygge denne typen uklarheter i glasset ved å følge rådene nedenfor: 

 • Gi oppvaskmaskinen en regelmessig, grundig rengjøring med Finish Dishwasher Cleaner for å fjerne de ekle restene som kan bli igjen etter en oppvask, som fett, smuss og kalk, før det setter seg fast på glassene.  
 • Tilsett Finish skyllemiddel i skyllingssyklusen for å sikre at vanndråper som dannes på overflatene spres før de fordamper og etterlater kalkrester.  
 • Ha alltid Finish salt i oppvaskmaskinen for å gjøre vannet mykere og unngå hvite merker fra kalkavleiringer på glassene. 
 • Juster temperaturen på oppvaskmaskinen eller prøv å bruke en annen oppvaskmaskinsyklus. Noen oppvaskmaskiner har en innstilling for glass, eller du kan justere temperaturen manuelt for å få en lavere temperatur i oppvasksyklusen. Denne skånsomme syklusen skal bidra til å redusere uklarheter. 

 

Korrosjon på glass

Hvis du bor i et område med mykt vann, er du spesielt utsatt for korrosjon, en annen form for tilsmussing av glass, men det kan skje hvor som helst. Dette kan skyldes en rekke faktorer, fra varmepåvirkning og dårlig glasskvalitet til type vaskemiddel og lange programsykluser. Bruk derfor skyllemiddelet vårt for å forhindre dette. For å beskytte mot falming av fargene kan du bruke Finish Glass Protector, da dette er et spesialprodukt som beskytter og forhindrer korrosjon og falming av fargen. 

 

Slik forhindrer du korrosjon på glass i oppvaskmaskinen

Det finnes en rekke måter å forlenge levetiden på glassene dine og unngå at de blir uklare i oppvaskmaskinen, og det er viktig å gjøre det riktig før korrosjonen får uopprettelige konsekvenser: 

 • Når du kjøper glass, må du sørge for at de tåler vask i oppvaskmaskin. 
 • Bruk et oppvaskmiddel av god kvalitet, for eksempel Finish Ultimate, for å holde glassene blanke lenger.  
 • Hvis du har en mykgjøringsenhet, bør du sjekke at den ikke er for høyt innstilt. 
 • For mer ømfintlige glassvarer bør du vaske ved lav temperatur eller på en vaskeinnstilling for glass. 
 • Når oppvaskmaskinen er ferdig, åpner du den for å slippe ut overflødig damp. Moderne maskiner tar seg av dette med interne vifter. La glassene avkjøles i vaskemaskinen før du tar dem ut. 

Nå som du har forstått årsaken, kan du lese mer om hvordan du kan unngå disse irriterende, grumsete flekkene på kjøkkenglassene dine, før neste store anledning.  

 

Slik rengjør du drikkeglass i oppvaskmaskinen

Hver dag bruker og gjenbruker vi glass om og om igjen, men for hver vask kan glassene bli uklare. Nedenfor finner du noen av våre beste tips til hvordan du kan sørge for at glassene dine skinner hver gang de kommer ut av oppvaskmaskinen. 

 • Sett glassene på det øverste stativet, borte fra annen oppvask.  
 • For å få best mulig resultat bør du bruke Finish skyllemiddel for å unngå vannmerker på glassene. Dette sparer deg også for ekstra vasking og tørking etter at oppvasksyklusen er ferdig.  

Når det gjelder oppbevaring av glass etter at de er tatt ut av oppvaskmaskinen, finnes det to alternativer: med kanten opp eller med kanten ned. 

Når glasset hviler på kanten, unngår du at støv og annen skitt legger seg i glasset. Fordelen ved at glasset står med kanten opp er imidlertid at den delen du drikker av ikke blir forurenset, samt at det er mindre risiko for at det blir skår i glasset. Det er altså fordeler og ulemper ved begge alternativer, så valget er opp til deg.  

 

Slik rengjør du vinglass i oppvaskmaskinen

Det kan være helt trygt å vaske vinglass i oppvaskmaskinen, så lenge du er nøye med hvordan du setter oppvasken inn i maskinen.  

 • Sett om mulig vinglassene på det øverste stativet, men det kan hende du må senke stativet for å få plass. Pass på at de ikke berører hverandre, siden dette kan føre til at glasset sprekker når de støter sammen.  
 • Kraftigere vinglass (med tykkere kant og stett) kan også plasseres på det nederste stativet, så lenge de står sikkert og adskilt fra andre gjenstander.  
 • Mange moderne oppvaskmaskiner har en innstilling for skjøre gjenstander eller glass. Den lavere temperaturen og de skånsomme strålene er perfekte for vasking av vinglass.  

Her har du noen enkle tips til hvordan du kan ta vare på glassene, slik at de holder seg blanke lenger. 

 

Oppvaskmiddelet må utfylle oppvaskmaskinens rengjørende effekt. Automatisk oppvaskmiddel er spesielt utviklet for å løse opp matrester og fettholdig smuss, passe på at det ikke fester seg igjen og til å fjerne dette i den siste skyllingen. Oppvaskmiddelet gjør alt dette samtidig som det produserer lite eller ingenting skum.  

For best mulig resultat bør du bruke det vaskemiddelet som anbefales av maskinprodusenten. 

Finish er imidlertid det mest anbefalte merket av ledende oppvaskmaskinprodusenter som Siemens og Bosch*. I områder med svært hardt vann anbefaler vi også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat. 

*Varemerket Finish er #1 solgte på verdensbasis i kategorien vaskemiddel for oppvaskmaskin (kilde: NielsenIQ RMS-data)

Det er ikke nødvendig! Forskylling hører til i fortiden. Og selv om mange husholdninger forskyller, så er dette tidkrevende og sløsing med dyrebare ressurser.     

Moderne vaskemidler som Finish Ultimate  inneholder både blekemiddel og enzymer og anbefales av oppvaskmaskinprodusentene for bruk uten forskylling.  

Blekemiddel bekjemper vanskelige flekker som te og kaffe, og enzymer bryter ned proteiner og stivelse. Alt du trenger å gjøre er å skrape de største bitene ned i søppelbøtten, for deretter å fylle opp oppvaskmaskinen. 

Oppvasktabletter inneholder overflateaktive stoffer som påvirker væsken de tilsettes, slik at den blir mer effektiv til å løfte opp og vaske bort smuss. De inneholder også enzymer (for å bryte ned stivelsesholdige matvarer og proteiner), byggemidler (for å takle hardt vann) og trygge blekemidler.  

Når du har lagt oppvasktabletten i dispenseren, vil maskinen frigjøre innholdet på det optimale tidspunktet slik at tabletten går i oppløsning i vannet, frigjør alle ingrediensene og gjør oppvasken ren! 

Oppvaskmiddelet bør oppbevares i tørre omgivelser. Hvis du bruker pulver, må du være nøye med å lukke tuten etter hvert bruk for å holde produktet tørt (og for å unngå søl!). Oppbevar vaskemiddelet utilgjengelig for barn, i likhet med alle andre rengjøringsprodukter. 

 

Skyllemiddel er nødvendig for å: 

 • Sikre en flekkfri, skinnende oppvask 
 • Hjelpe tørkefunksjonen 

Salt er nødvendig for å: 

 • Beskytte maskinen mot kalkavleiringer 
 • Mykgjøre vannet for bedre rengjøring 

Multitabletter som Finish Quantum Ultimate og Finish All in One har både skyllemiddel- og saltfunksjoner. I områder med svært hardt vann anbefaler vi imidlertid også bruk av separate salt- og skyllemiddelprodukter for å beskytte maskinen og for å oppnå best mulig resultat.

Oppvasktabletter er svært enkle å bruke. Fjern eventuell beskyttelsesemballasje, legg tabletten i vaskemiddeldispenseren, lukk dispenseren, slå på vaskemaskinen og la teknologien og Finish ta seg av resten! 

Nedenfor finner du detaljert informasjon om hvordan du bruker Finish tabletter. 

Ta tabletten ut av beholderen med tørre hender og legg den i vaskemiddeldispenseren. Sørg for at både dispenseren og tabletten er tørr, slik at den ikke løses opp for tidlig.

Lukk lokket på tablettpakningen godt. Oppbevares borte fra varme og fuktighet for å beskytte de gjenværende tablettene.

Tablettene våre er uten innpakning (med unntak av Finish Classic) og er utviklet slik at de frigjør innholdet når de kommer i kontakt med vann. Du må ikke stikke hull på eller forsøke å pakke ut tablettene. 

 

Klikk igjen vaskemiddeldispenseren og lukk oppvaskmaskinen.

Sørg for at alle gjenstandene tåler å vaskes i oppvaskmaskinen, og husk å skille sølv fra rustfritt stål.

Vask metallgjenstander i henhold til produsentens anvisninger.

Kjør oppvaskmaskinen. Den optimale vanntemperaturen er 51–60 °C. 

 

For optimalt resultat anbefales det at du også bruker Finish skyllemiddel for å få blankere og tørrere oppvask (sammenlignet med bruk av vaskemiddel alene). 

Vaskemiddeltabletter skal alltid plasseres i vaskemiddeldispenseren.  

Hvis du plasserer tabletten nederst i oppvaskmaskinen, er det sannsynlig at den løses opp for raskt slik at vaskemiddelet frigjøres under forvasken og det ikke er noe vaskemiddel igjen til hovedvasken. Dette vil redusere vaskeeffektiviteten. 

Hvorvidt du må fjerne plasten fra oppvasktabletten, avhenger av hvilket produkt du har kjøpt. En god tommelfingerregel er at hvis tabletten er pakket inn enkeltvis, så bør du fjerne plastfolien før bruk. Hvis tabletten derimot er innkapslet i en tynn, gjennomsiktig plastfolie, skal du ikke fjerne denne fordi den løses opp av seg selv under vaskeprosessen. 

 

Oppvasktabletter skal bare legges i rommet for oppvaskmiddel, ikke løst i selve oppvaskmaskinen. 

How to prevent cloudy glasses from the dishwasher