Å holde knivene skarpe

5

Kniver er et av de mest anvendelige kjøkkenredskapene og gjør at du kan skjære din vei gjennom kjøkkenoppgavene så lett som bare det. Med kniven kan du gjøre alt fra å dele opp grønnsaker til å kutte opp kjøtt. Kniv er et veldig essensielt verktøy på kjøkkenet, og det er derfor en lur idé å investere i en god kniv. Men uansett hvor god kniven er, så vil den over tid bli sløv - særlig hvis du ikke sliper og vasker den regelmessig.

Knivbruk

Hvis du bruker kniv daglig vet du hvor viktig kniven er i matlagingen. Omtrent alle måltid man lager krever bruk av kniv.

Her er noen tips mens du lager mat:

  1. Kniven blir sløv av gjentatt og regelmessig skjæring på skjærebrett. Husk derfor å heller bruke baksiden av kniven fremfor selve knivbladet når du skraper bort mat fra skjærefjølen. På denne måten skåner du knivbladet for ekstra belastning.
  2. Hvis du står og lager mat sammen med noen og de spør om du kan gi dem en kniv, pass på at du overrekker kniven med håndtaket først. Dermed risikerer man at ikke noen skjærer seg på knivbladet.
  3. Ikke bruk skjærebrett laget av glass og keramikk. Dette er materialer som kan gjøre at knivene sløves raskere. Skaff deg heller et skjærebrett av tre eller plast.

For oppbevaring av knivene dine er det lurt å gå til anskaffelse av en magnetlist som kan henges på veggen. Da vil knivene alltid være lett tilgjengelige for bruk, og de vil også være vanskeligere å få tak i for barn. Du unngår også at knivene blir liggende i en skuff og sløves når de slår mot hverandre.

Slipe kniver

Det er to ting som kan gjøres for å holde knivene dine skarpe: skjerping og sliping. Skjerping kan du gjøre selv hjemme ved hjelp av en skjerpestav. Da får du jevnet ut små ujevnheter i knivbladet. Men hvis du ønsker å få kniven slipt – altså å gjøre en sløv kniv skarp igjen – bør du ta kontakt med en profesjonell. Mange slaktere tilbyr denne tjenesten, så forhør deg rundt i nærområdet ditt for å finne ut hvor du kan få slipt kniven.

I oppvaskmaskinen

Å vaske kniver for hånd er ikke den mest effektive bruken av tid, og det er heller ikke uten risiko for skader hvis man skal håndtere en kniv på den måten. Det er lurere å la oppvaskmaskinen din ta seg av denne jobben. Sett knivene i bestikkurven i oppvaskmaskinen. Husk å plassere dem opp-ned så du unngår å skjære deg på dem når du skal sette inn andre ting i oppvaskmaskinen. Sørg også for at dine beste kniver holdes fra hverandre så de ikke slår mot hverandre under vaskeprogrammet. Har du en oppvaskmaskin med en separat hylle øverst for kniver og bestikk, slipper du å bekymre deg for dette. Da rengjøres knivene mer effektivt, og du unngår også problemene som kan følge ved å stable dem i en bestikkurv. Det er også av betydning hvilke oppvaskmaskintabletter du velger. Finish oppvaskmaskintabletter hjelper deg med å få ut maksimal rengjøringskraft i oppvaskmaskinen, og hjelper i tillegg med å vedlikeholde glansen.