Hvordan oppvaskmaskinen din kan spare deg for både tid og penger

5

Helt spesielle måltider med venner og familie er en fin mulighet til å vise deres kjærlighet for hverandre og kose dere med god mat og gode samtaler.

Men det er ikke like gøy å måtte håndtere en stabel av møkkete oppvask når alle har gått hjem etter det deilige måltidet.

Enten det er etter en middag for to midt i uken eller en overdådig søndagslunsj, vil det å måtte vaske opp for hånd spise av din dyrebare tid. Studier viser at vi tilbringer omtrent fire timer i uken ved oppvaskkummen. Diskusjoner om hvem sin tur det er til å ta oppvasken er også en trigger for uenigheter i familien. Argumentene kan hurtig eskalere, og den vanlige fredsmekleren i familien må ta jobben med å gjenopprette harmonien. La oppvaskmaskinen løse opp spenningen så vel som fett og skitt. Labratorieforskning viser at det til sammen kun tar ni minutter å fylle og tømme oppvaskmaskinen for oppvask. Til sammenligning bruker man i gjennomsnitt 60 minutter sammenlagt når man vasker og tørker for hånd.

Det grønnere, renere og billigere alternativet

Å bruke oppvaskmaskinen er også mer miljøvennlig enn å vaske for hånd. En oppvaskmaskin bruker i gjennomsnitt 12 liter vann per vaskeprogram, i tillegg til at den kun bruker og varmer opp akkurat den mengden vann den trenger (de samlede energikostnadene ved å kjøre et vaskeprogram er faktisk bare 2 kr). Å vaske opp det samme antallet tallerkener for hånd ville krevd 49 liter vann - som bokstavelig talt skylles ned i vasken. Ved å bruke en oppvaskmaskin blir også oppvasken renere, i og med at den jobber på varme mellom 55 °C og 75 °C - noe som gjør det enklere å få bort bakterier og matrester. Til sammenligning er gjennomsnittstemperaturen på vannet man bruker når man vasker for hånd kun 50 °C.

Best for ro i sjelen

En ekstra bonus for den vanlige, travle husholdningen, er at ved å bruke oppvaskmaskinen slipper du å vaske opp i kummen som du har brukt til å vaske møkkete sko eller til å skylle kjæledyrets matskål. Enkelte av bakteriene som kjæledyrene bærer på - som salmonella eller stafylokokker - kan gi infeksjoner hos mennesker. Det er derfor lurt å rengjøre og desinfisere disse matskålene regelmessig med egne kluter, og på et mer egnet sted enn oppvaskkummen.

Alt tatt i betraktning spiller oppvaskmaskinen din en viktig rolle for husholdningen din - enten det er for å ivareta helse, fritid og miljø, eller for å beholde freden i familien.

Oppvaskmaskinen kan altså bidra til så mye mer enn bare å gjøre rent og fjerne flekker