Hvordan rydde plass til en oppvaskmaskin på kjøkkenet ditt

5

Av og til kan kjøkkenet bli overfylt med ting du sjeldent bruker. Dette kan føre til at du ikke får plass til de tingene du virkelig trenger. Skapene er fulle av ødelagte skåler og tallerkener det vil være flaut å servere fra når du har middagsgjester. Midt oppe i alt rotet på det overfylte kjøkkenet ditt vil det være umulig å finne plass til de viktige tingene - som den nye oppvaskmaskinen din.

Men ikke lenger! Følg denne enkle guiden for å frigjøre plass - og tid - på kjøkkenet.

Alt ligger i forberedelsene

Sett frem alle rengjøringsproduktene dine. I tillegg finner du frem en stor bolle med varmt såpevann, samt esker, bokser og søppelsekker. Ta ut alt innholdet av kjøkkenskapene og sett de på kjøkkenbordet eller et annet bord i huset. Nå har du full oversikt over hva du har i skapene dine, og kan starte med blanke ark…

Legg det i esker eller kvitt deg med det for godt

De store serveringsfatene for middagsselskaper? Smoothie-maskinen som du kun tar frem på sommeren? Sjokoladefonduesettet? Alt disse tingene tar opp plass på kjøkkenet ditt. Legg dem heller i esker og oppbevaringsbokser med lokk hvor de holdes både rene og tørre. Sett dem deretter på loftet eller i garasjen. De tingene du vet du aldri kommer til å bruke igjen kan du gi til loppemarked eller Fretex. Hvis det er snakk om fancy og dyrt kjøkkenutstyr kan du kanskje til og med tjene litt penger på det ved å selge det via finn.no. Det lille ekstra du tjener på salget kan du spare, og etter hvert har du kanskje råd til å kjøpe deg noe du lenge har ønsket deg til kjøkkenet - som for eksempel en ny oppvaskmaskin!

Vær fornuftig

Trenger du virkelig de 20 bordbrikkene - hvorav ingen av dem matcher? Hvis du er usikker på om du skal kaste noe eller ikke, gjør følgende: pakk bort det som virker overflødig. Hvis du ikke savner noen av tingene du har satt bort, er det kanskje like så greit at det havner på loppemarkedet eller blir solgt videre. Det er mange som er villige til å betale godt for vintage bestikk og servise. Kast alt som er ødelagt eller som du ikke ville servert gjestene dine fra.

Kast …

Ødelagte treskjeer og fettete eller rustne kjeksbokser som en gang i tiden ble brukt til kakesalget på skolen er nei-nei. Kvitt deg med dem! Dette gjelder også alle ildfaste former som du ikke har brukt på over ett år, i tillegg til kasseroller med løse håndtak og stekepanner hvor teflonbelegget er ødelagt. Kjøkkenhåndklær med hull kan kastes eller brukes som rengjøringskluter.

… og sjekk

Sjekk holdbarhetsdatoene på hermetikkboksene dine, og vær realistisk: Hvis en boks med tomatpuré har stått halvfull i over ett år, er det nok best at den havner i søppelkassen. Vask alt til det er ordentlig rent, og der det er mulig legger du maten i oppbevaringsbokser av plast og merker dem med navn. Deretter stables boksene i høyden i skapet. Oppbevaringsboksene kan lett løftes ut av skapet igjen, og du kan lese av på merkene hva som er inni. Når du vet hva du har av mat i skapet, unngår du dermed å kjøpe inn matvarer du ikke trenger påfyll av. Denne ordningen hjelper deg dermed med å spare plass på kjøkkenet ditt. 

Ta et skritt tilbake

Nå som både skap og arbeidsflater er tømt, kan du bruke litt tid på å planlegge hva som skal stå hvor på kjøkkenet ditt. Ta hensyn til hvor stikkontakter er plassert, samt hvordan du bruker kjøkkenet og hvilke deler av kjøkkenet du bruker mest. Lag deg for eksempel en egen te- og kaffestasjon. Kopper, krus, teposer, sukker og kaffebokser bør stå i nærheten av kaffekjelen eller vannkokeren, som igjen bør stå i nærheten av bestikkskuffen og kjøleskapet. Brødristeren bør plasseres i nærheten av brødboksen og brødfjølen. De delene av kjøkkenet hvor det vanskelig å komme til på kan du plassere ting du bruker sjeldent. Ikke overfyll skapene, men prøv likevel å utnytte den plassen du har på kjøkkenet. Hvis noen skap blir stående tomme, kan du omgjøre kjøkkenet slik at du får plass til en oppvaskmaskin der skapet pleide å stå. En kompakt benkoppvaskmaskin sparer deg for mye plass. Denne fantastiske oppvaskmaskinen er så liten som 440 x 550 x 520 mm. Et annet alternativ er å kjøpe en smal oppvaskmaskin. Størrelsen på den er kun 450 mm bred - det vil si tilsvarende bredden på et standard kjøkkenskap.

Så der har vi det: et ryddig kjøkken med alt du trenger inkludert oppvaskkum - men det er oppvaskmaskinen som tar seg av oppvasken