Panner og gryter fra hele verden

5

En av de tingene som gjør det å reise så fantastisk og spennende, er å få muligheten til å oppleve det lokale kjøkkenet og maten i landet du besøker. Hvert land har sine egne delikatesser som gir helt unike smaksopplevelser, og disse opplevelsene blir dypt forbundet med minnene du får fra turen. Kanskje får du lyst til å prøve å lage noen av rettene hjemme på kjøkkenet ditt? Dette vil ofte kreve andre typer panner og gryter enn du er vant til. Vi skal derfor ta en titt på noen ulike panner og gryter fra ulike verdenshjørner – kanskje noen du vil kjenne igjen, mens andre har du kanskje ikke hørt om. Vi skal også se på hvor de har sin opprinnelse fra, hva de brukes til, og hvordan de rengjøres!

Wok

Wok er en type panne som har sin opprinnelse i Kina, men nå er den veldig vanlig over hele verden. Wokpannens mest særegne trekk er formen ettersom den har en avrundet bunn. Denne typen panne kan brukes til mange forskjellige matlagingsmetoder, men den er nok mest brukt til å steke under omrøring (stir-fry) fordi dens nokså runde form gjør det enkelt å snu og bevege maten raskt for å sikre en jevn tilberedning. Jernstøpte wokpanner bør rengjøres med en spesiell wokbørste laget av bambus, men denne typen wokpanne er ikke så vanlig i land utenfor Kina. I resten av verden lages nemlig de fleste wokpannene av rustfritt stål eller aluminium. Wokpannen kan plasseres i nederste hylle i oppvaskmaskinen. Ettersom de er ganske store er det viktig å sikre at de ikke blokkerer noen av de roterende spylearmene.

Kasserolle

Du vil kanskje bli overrasket over å høre at kasserollen er en relativt moderne oppfinnelse. Selv om den har sine røtter fra sent på 1800-tallet, ble kasserollen slik vi kjenner den i dag først vanlig på 1900-tallet. Det var da særlig populært i USA, før det spredte seg til resten av verden. Nye materialer som lettvektig metall og glass med lav termisk ekspansjon gjorde at denne enkle måten å lage mat på ble tilgjengelig for nesten alle. Finish All in 1 hjelper deg med å holde kasserollen ren.

Tagine

Tagine er en matrett som har fått navnet sitt fordi den serveres fra en såkalt «tagine». En tagine gryte er laget av leire, og består av to deler: en bred bunn med lave kanter, og et kjegleformet lokk. Formen på lokket er laget slik at dampen kondenserer til vanndråper og drypper ned på maten slik at den holder seg saftig. Selv om tagine-gryten originalt var ment til settes på varmt kull, kan de også brukes i mer konvensjonelle ovner, eller til og med på kokeplater. På tross av grytens litt upraktiske form kan den fint gå i oppvaskmaskinen hvis den er glassert. Det kan imidlertid uansett være lurt å høre med produsenten om den er egnet for oppvaskmaskin.

Caquelon

Det er nok ikke alle som har hørt om caquelon, men de aller fleste har vel hørt om matretten man kan lage den i: nemlig fondue. På tross av at noen vil mene at fondue ble utdatert etter 1970-tallet, har den likevel fått en slags oppblomstring i popularitet de siste årene. Noen vil forbinde retten med Frankrike eller Italia, men de aller fleste forbinder det med Sveits – hvor man gjerne koser seg med fondue etter en lang dag i skibakken. Caquelon er en keramiske gryte med tykk bunn slik at den kan holdes over konstant varme uten at osten inni brenner. Husk: Før du setter gryten i oppvaskmaskinen er det lurt å ta ut restene av den deilige osten.

Et godt tips er lese nøye på bruksanvisningen på de ulike produktene. Deretter kan du fortsette på dine kulinariske reiser med visshet om at Finish All in 1 oppvaskmaskintabletter gjør pannene og grytene dine rene.

Hver oppvask. Hver gang. Elsk oppvaskmaskinen din. Gi den Finish.