Det riktige glasset: Guide til vask av drinkglass

Glass with garnished drink

Det er en vanlig myte at drinkglass med stett må vaskes for hånd. Mange tror at oppvaskmaskinen gjør glassene smussete, eller ødelegger vinglassene under vask. Dette er en myte som har hengt igjen fra tiden da oppvaskmaskiner ikke var så sofistikerte som de har blitt de siste årene. Ettersom alle glass er ulike, kan de ikke vaskes på samme måte. De mange forskjellige varianter i form, størrelse og tykkelse, som bør gjenspeile hvordan du behandler glassene. Måten du plasserer, stabler og ordner glassene, har innvirkning på om glassene blir skadet eller ikke.

Den enkle guiden nedenfor tar for seg årsakene til at det er så stor forskjell på hvordan ulike glass skal vaskes. I tillegg gir den tips om hvordan glassene kan vaskes trygt og effektivt.

Vinglass

Det finnes to typer vinglass: rød- og hvitvinsglass. Rødvinsglass har en bred og rund skål og en kort stett, i motsetning til hvitvinsglass som er lengre og smalere. Årsaken er at rødvin krever mer plass til å sirkulere og reagere med luften, og jevne ut komplekse smaker.

Som med alle glass, er det viktig å sette vinglassene i øverste rad i maskinen, adskilt fra resten av oppvasken. For å få plass til hvitvinsglassene, kan det være lurt å senke stativet for å gi plass til de lange stettene. Dette er en funksjon som er tilgjengelig på mange moderne oppvaskmaskiner. Det er også viktig å passe på at glassene ikke kommer i kontakt med hverandre, siden dette kan føre til at de knuser.

Martiniglass

Martiniglassene kom på markedet tidlig på 1900-tallet, og er en videreutvikling av coctailglassene. De ble designet for å ligne på vinglass, for å kontrollere oksidering. Det kjegleformede glasset og den avstumpede profilen i bunn, gir ginen maksimal eksponering av luft. Dette gjør at smaken blir mer markant, og får frem de komplekse planteekstraktene.

Martini- og coctailglass må vaskes forsiktig, siden de har en enda lenger og skjørere stett enn sine nære slektninger, vinglassene. Derfor er det viktig å senke den øverste hyllen i oppvaskmaskinen for å gi mer plass. Det er også veldig viktig å sørge for at glassene har nok plass til å bevege seg, uten at de er i kontakt med andre glass eller servise.

Konjakkglass

Konjakkglassenes korte stett, kombinert med en stor overflate, gjør at alkoholen fordamper mye raskere. Sammen med de buede sidene fører dette til at glasset fylles opp med konjakkaroma, slik at du får fullt utbytte av smaken. Konjakkglass kan, på grunn av sin utforming, vaskes som rødvinsglass. Det er ikke nødvendig å senke den øverste kurven, men på grunn av glassenes lave tyngdepunkt må du sørge for at de får nok plass, slik at de ikke kommer borti hverandre.

Krystallglass

Krystallglass har en annen kjemisk sammensetning enn vanlige glass. De ble opprinnelig produsert ved å erstatte kalsium med bly, og krystall er funnet i arkeologiske utgravinger helt tilbake til 1400 f.Kr.

Instruksjonene for hvordan glassene skal vaskes varierer fra produsent til produsent. Noen sier at glassene deres er for tynne til maskinvask, mens andre sier at de er trygge å vaske på temperaturer under 65 grader. Når du vasker krystall, er det viktig å bruke et mildt oppvaskmiddel. Både Dartington Crystal og Villeroy & Boch anbefaler Finish oppvaskmiddel. 

Nå som du vet hvilke glass som brukes til hva, er det på tide å invitere venner og familie til å teste dem ut. Bare sørg for å nyte disse drinkglassene på en ansvarlig måte. Skål!