Ulike trender innen drikkeglass - fra 70-tallet og frem til i dag

6

Selv om den første oppvaskmaskinen til husholdningsbruk ble utviklet på 1920-tallet, var det først på 1950-tallet at det ble mer utbredt. Men selv da var oppvaskmaskinen bare noe de aller rikeste hadde. Det tok faktisk ytterligere 20 år før oppvaskmaskinen ble vanlig for alle.

Siden den gang har både drikkeglassene i seg selv og metodene for å vaske dem forandret seg mye. Her skal vi se nærmere på hvordan…

1970-tallet

Som så mye annet i denne perioden, fantes drikkeglassene på 70-tallet i alle mulige sprø farger, teksturer og mønstre. 

Vannglassene man drakk av til hverdags var dekorert med alt fra tegneseriefigurer til blomstermønstre. Men dekorasjonene bleknet dessverre ofte som resultat av daglig vask. Heldigvis er oppvaskmaskinene blitt drastisk forbedret gjennom årene og man kan trygt vaske selv de mest skjøre glassene.

Rundt om i Europa ble enkelte typer vin ofte drukket fra tunge, utsmykkede og fargerike glass. I tillegg var kraftige, tradisjonelle ølglass veldig populære. Det var ikke noe problem å vaske disse tykke glassene i oppvaskmaskinen - hvis du var så heldig å faktisk ha en, da.

1980-tallet

I første halvdel av 80-tallet var glassene veldig vinkelformede. Bare se for deg de urbane mennene og kvinnene som drakk store slurker av v-formede champagne- og cocktailglass - gjerne med fargerike stetter.

Litt utpå 80-tallet kom et tydelig nikk til Victoriatiden: Vinglass i krystall, samt sherry- og portvinsglass, og utsmykkede whiskeyglass ble populære i flere husstander. Disse glasstypene var skjøre og krevde at man var ekstra forsiktig når man skulle vaske dem.

Men takket være ny og avansert teknologi innen oppvaskmaskiner kunne man nå vaske disse glasstypene i maskin uten problemer. Mange ble nok glade for å slippe å vaske dem for hånd!

1990-tallet

På 90-tallet var drikkeglassene gjerne i litt annerledes mønstre og fasonger. I tillegg var de ofte veldig solide og kunne trygt vaskes i oppvaskmaskinen.

De typiske halvliterglassene gikk av moten på denne tiden. Det nye var å drikke øl rett fra boksen eller flasken. Samtidig ble det også mer og mer populært å drikke vin, og da særlig Chardonnay. Generelt sett var glassene på 90-tallet mye mindre enn før (ofte kunne de bare romme 25 cl), og det gjorde at de var enkle å stable i øverste hylle av oppvaskmaskinen.

2000-tallet og frem til i dag

Prisen på vanlige drikkeglass har sunket dramatisk. Du kan nå få kjøpt en pakke med fire glass i god kvalitet til under femtilappen på din lokale matbutikk.

Vinglassene er større enn noen gang. Ofte er stettene så lange at det er vanskelig å få plass til glassene i oppvaskmaskinen. Disse må derfor vaskes for hånd. Men samtidig har det blitt mer trendy med vinglass uten stett. Disse glassene er lettere å oppbevare, og de knuses heller ikke så lett. Og kanskje viktigst: de får plass i oppvaskmaskinen.

Det skjedde også en oppblomstring innen cocktailglass som nå kommer i alle størrelser. Men enda morsommere har nok vært den nye trenden med å servere drinker som mojito i krukker - gjerne syltetøyglass med hank og lokk. Både merkelig og praktisk.

Enten du fortsatt nipper til en Sauvignon fra et rosa vinglass fra 1970-tallet eller drikker store slurker cola fra et krystallglass anno 2015, må du sørge for å velge det riktige produktet til oppvaskmaskinen din. For at glassene dine skal holde seg skinnende bør du prøve Finish Glansemiddel. Dette produktet forhindrer at vann eller rester av mat og oppvaskmiddel blir sittende – og gir deg et tørt og skinnende servise, rett fra maskinen!