Ulike typer ølglass

1

Flere og flere har fått øynene opp for mangfoldet av smaker og sanseopplevelser som kommer med godt øl. Men på samme måte som med vin, så er det helt avgjørende for smaksopplevelsen hvilken type glass du velger når du skal drikke øl. Hvis ølet skal verdsettes og nytes fullt og helt gjelder det å velge den ølglasstypen som passer best til nettopp det ølet du skal drikke. Vi skal nå ta en titt på noen av de ulike glasstypene, hvilke øltyper de passer til, og hvordan valg av ølglass kan påvirke hele drikkeopplevelsen.

Standard halvliterglass

Dette er den type glass man oftest ser i barer og på puber rundt om i Europa. Man skiller mellom to hovedtyper standard halvliterglass: Den ene typen kalles Imperial Conical. Denne har rette sider, men går litt innover helt nederst. Noen ganger kalles den bare mikserglass fordi den kan brukes som den ene halvdelen av en cocktailmikser. Den andre typen standard halvliterglass kalles Nonic. Den er veldig lik Imperial Conical, men er litt annerledes ved at den går utover og så inn igjen nær toppen. Denne formen gjør at glasset er enklere å holde i. I tillegg gjør formen at skummet lettere kan legge seg på toppen av ølet, og av denne grunn er dette glasset perfekt for stout og mer kremete øltyper. Standard halvliterglassene er solide, enkle å rengjøre og billige å erstatte. Men de er ikke så godt egnet hvis man ønsker å fremheve spesielle nyanser eller smaker i ølen. Glassene brukes først og fremst når man drikker enklere og mindre eksotiske øl som pale ale, amber ale og lagerøl.

Tulipanglass med stett

Denne typen glass har en dramatisk kurve som går innover øverst i glasset og nær randen. Glasset har også en stett man kan holde i. Stetten hindrer at hendene varmer opp ølen for mye. Glassets form gjør at aromaene i ølen holdes inne og man får frigjort de komplekse smakene. Tulipanglasset er veldig godt egnet for mer nyansert øl, som for eksempel flaskemodnet øl, så vel som øl med mye kullsyre - ettersom brusingen forblir uforstyrret nederst i glasset.

Klokkeformet glass

Dette glasset er veldig likt tulipanglasset, men har mindre volum, samt en lavere og bredere profil. Denne typen glass ser nærmest ut som et stort konjakkglass. Det er designet for at man skal kunne varme opp glasset og ølen med hendene for å frigjøre noen av de mer komplekse smakene og tonene i ølet. Smakene kan også aktiveres ved at man i tillegg beveger ølen i sirkelbevegelser. Denne typen glass er perfekt for øl med høyere alkoholinnhold ettersom glasset er såpass lite. Alkoholinntaket kan derfor lettere reguleres, og du kan nyte ølen over tid. Disse glassene kan anbefales for øl med alkoholinnhold på over 8 %, som for eksempel belgisk trippel, imperial stout og lambic.

Ølmugge

Disse store muggene rommer mye øl, og du kan derfor kose deg med ølen i lang tid. Ølmuggen har en hank som hindrer at kroppstemperaturen fra hendene påvirker temperaturen på ølen. I tillegg gjør de tykke veggene på glasset at ølet holder riktig temperatur i lengre tid. Det vil dermed også ta lengre tid å drikke opp ølen - hvilket vil medføre mindre tips til de som jobber i baren. Men du vil virkelig kunne meske deg! Ølmugger er best egnet for øl med lavere alkoholinnhold, som for eksempel fruktøl, pilsner, blond og bitter.

Alle disse typene av ølglass kan enkelt rengjøres i oppvaskmaskinen. Plasser dem på øverste hylle og med randen ned. Sørg i tillegg for at de ikke er i direkte kontakt med hverandre, ettersom vaskeprosessen noen ganger kan gjøre at de slår mot hverandre. For glass med stett kan hyllen vanligvis bli senket for å sikre at de går inn i maskinen, og man får dermed ekstra glassbeskyttelse. Hvis du bruker Finish Glansemiddel vil resultatet være skinnende, rene glass. Så alt du trenger å gjøre er å lene deg tilbake og nyte den ølen du foretrekker – i det riktige glasset selvfølgelig.