Husregler

5

I en husholdning vil de ulike individene ha ulike vaner og rutiner når det kommer til alt fra døgnrytme til dusjtider. Det er mange beslutninger som må tas og oppgaver som må fordeles hvis man bor sammen med andre. Derfor kan det være lurt å sette seg ned og bli enige om ansvarsfordelingen i heimen. Da blir alles liv så mye enklere! Man kan for eksempel bytte på å ha ansvaret for å sette i gang og tømme oppvaskmaskinen. Her skal vi gå gjennom noen ting som kan spare deg for tid, energi og stress. 

Regel 1 – Roter på ansvaret for oppvaskmaskinen

Det vil nesten alltid være sånn at noen i husholdningen gjør omtrent alt husarbeidet. Hvis man ikke har hatt en ordentlig diskusjon og blitt enige om pliktene i heimen kan dette lede til frustrasjon. Dessuten kan det bli slitsomt for den personen som alltid ender opp med å tømme oppvaskmaskinen i og med at det krever at man står med bøyd rygg. Lager man en ukentlig eller månedlig rotering på dette ansvaret kan man fordele byrden, og alle medlemmene i husholdningen involveres i husarbeidet. Som hovedregel bør alle sette inn sin egen oppvask rett etter at man har spist og drukket. Alternativt kan man også rotere på dette ansvaret.

Regel 2 – Lage en timeplan

Å sette opp en timeplan for når oppvaskmaskinen skal settes på kan spare deg for mye bry. Hvordan timeplanen skal se ut vil være avhengig av noen få faktorer:

  1. Når trenger medlemmene i husholdningen å bruke tallerkener, bestikk og glass?
  2. Hvem skal sette i gang oppvaskmaskinen?

Vanligvis er det best å sette i gang oppvaskmaskinen rett etter frokost, rett etter middag, eller rett før man legger seg (slik at den kan gå om natten). Hvis man setter den på etter frokost vil den gjøre rent mens man er på jobb, skole eller lignende. Når man kommer hjem igjen og skal spise middag har man rene tallerkener, bestikk og glass. Det er også en mulighet å sette i gang oppvaskmaskinen rett etter middag eller rett før man skal legge seg. Man vil jo uansett ikke trenge det som er i maskinen før frokost neste morgen, og oppvaskmaskinen gjør rent mens du sover. I helgene kan det hende man må justere litt på timeplanen fordi man som regel har andre rutiner og vaner enn i hverdagen.

I tillegg vil timeplanen gi en oversikt over hvem som har ansvaret for å legge i oppvaskmaskintabletter og for å sette på oppvaskmaskinen. Dette kan være en oppgave for de minste i familien. På den måten gir man barna ansvar og inkluderer dem i husarbeidet. 

Regel 3 - Stable tallerkener

Noen vil kanskje foretrekke å plassere større tallerkener bakerst i oppvaskmaskinen, mens andre plasserer de der det er ledig plass. Noen sorterer etter type tallerken eller skål, og plasserer for eksempel de like tallerkenene ved siden av hverandre. Andre plasserer det litt mer tilfeldig. Det kan være lurt å bli enige om hvor man skal sette ting, i tillegg til at man bør finne ut hvordan man får plass til mest mulig i oppvaskmaskinen. Man kan for eksempel bli enige om å plassere skåler og små tallerkener på den ene side av oppvaskmaskinen, og litt større tallerkener på den andre siden. Hvis alt har sin egen plass vil jobben med å ta ting inn og ut av oppvaskmaskinen bli mye enklere. 

Et siste raskt tips er å sørge for at oppvaskmaskinen er full når du setter den på. Da får du best effekt.

Hver oppvask. Hver gang. Elsk oppvaskmaskinen din. Gi den Finish.